"Med jämna mellanrum skriker olika män till mig på gymmet. Att det låter för mycket när mina vikter slår på golvet, att jag inte kan ta upp samma plats hur länge som helst, att mitt sätt att träna kan vara farligt för mig eller för andra. Väldigt få män i Sverige i dag skulle säga annat än att kvinnor och män bör kunna vistas var de vill på samma villkor. Ändå är jag bara genom att existera på gymmet ett störningsmoment för vissa. En rubbning av ordningen i världen, där kvinnor fortfarande inte är oproblematiska i närheten av en skivstång." (sid 25)Knäböj : om kvinnor och styrketräning (2021) av Sara Martinsson är en Augustprisnominerad berättelse om kvinnor och styrketräning. Det handlar om hur den enkla strävan att själv få bygga sin kropp och lyfta tungt har motarbetats och misstänkliggjorts, och om det mod och kreativitet som krävts för att trotsa den. Idag är styrketräning en helt självklar träningsform för svenska kvinnor. Men fram till nyligen var det en tabubelagd syssla, och om den skulle utföras skulle det helst inte ske utanför hemmet. Att som kvinna tävla i sporten tyngdlyftning var otänkbart - inte förrän år 2000 var damer välkomna att ställa upp i OS. Intressant, personlig berättelse om villkor för kvinnors styrketräning, bra research.
"I dag har mer än 20 procent av svenska folket gymkort. Kommersialiseringen av träningskulturen har gjort muskler till en ny sorts klassmarkör. I dag är de snarare än ett kvitto på att man arbetar med kroppen ett bevis på att man har råd att träna. Några av de starkaste människorna jag omgett mig med på olika gym genom åren har haft högstatusyrken. De har varit programledare, författare, läkare, civilingenjörer, mäklare, mycket välavlönade chefer. Musklerna är för dem i någon mån var 1700-talets korsett var för det fina folket. Ett sätt att iscensätta klass." (sid 109)
12 kommentarer:
Numera är det vardagsmat att kvinnor tränar på gym och tur är väl det. Varför skulle en kvinna inte kunna styrketräna? Tiderna förändras till det bättre inom flera områden.
Znogge, kvinnorna kan träna på gymmet, men för mycket muskler är inte riktigt accepterat, lagom ska det vara, Jane Fonda-stilen 🏋️♀️
Det visste jag inte, om att det var så i närtid som det blev tillåtit för kvinnor att tävla i OS i styrka.
Jag tror att det bara är nyttigt att röra på kroppen och att allt som går till överdrift kanske inte är så bra.
Trevlig måndag.
Wiolettan, visst är det märkligt att kvinnor behandlas så olika, fortfarande - att ha muskler är väldigt viktigt för kroppen, på flera sätt; för blodsocker och förbränning.
Jag har sett såna där styrketräningslokaler, men aldrig hittat dörren in... ;-)
Ama, aldrig för sent att börja ❤️
Gjorde mitt andra pass på samhällets utmärkta gym idag. Var på plats mellan halv tio och halv elva. Vi var tre damer i välmogen ålder i lokalen under denna tid. Samt en som städade. Så inga problem med trängsel och diskriminering där inte.
Anna-Lena, diskriminering är nog fel ord, mer om inställning till styrketränande kvinnor - av vissa män... även av kvinnor. Personligen har jag inte märkt, men jag är mer som en vanlig motionär.
Problemet ligger några år tillbaka, när företagen fick göra avdrag och kunde finansiera gymkorten för dom anställda.
Iden var ju jättebra för folkhälsan men bidrog också till att gymkedjorna kunde höja priset så dom som hade små subventioner från arbetsgivarna eller inga alls, hade inte råd längre.
KajsaLisa, under senare år jag jag köpt billigt gymkort före jul, priserna höjs alltid januari, nästan till det dubbla.
En bok en borde läsa för att inspirera sig. Inte varit på gymmet sedan pandemin, och nu känns det lååångt dit.
Hanna, riktigt intressant personlig bok, med mycket historisk kunskap, jag har varit på gymmet hela tiden två gånger i veckan, varit mycket plexi och handsprit, viktigt för min hälsa 🏋️♀️
Skicka en kommentar