Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 december 2021

De 400 slagen av François Truffaut


De 400 slagen (Les quatre cents coups 1959) av François Truffaut är en klassisk uppväxtskildring om den 13-årige Antoine som är mitt inne i det plågsamma steget från barndom till vuxenliv. Han har problem hemma och hans föräldrar visar inte mycket intresse för honom. Antoine börjar skolka och stjäla och han hamnar till slut på en uppfostringsanstalt. Filmen är inspirerad av regissören François Truffauts egna upplevelser. 

Antoine är en fransk pojke i de tidiga tonåren som har problem både i skolan och hemma. Hans lärare plockar ut bara honom för sin kritik och bestraffning. Hans mor är kall och krävande, och grälar ofta med sin man, Antoines styvfar. Antoine upptäcker snart att hon har en affär med en arbetskamrat. Familjen har dålig ekonomi, och Antoine måste sova i en sovsäck på en barnsäng precis vid ingången till lägenheten.  Han stjäl så småningom en skrivmaskin från sin faders arbetsplats, och planerar att panta den. Antoine och René misslyckas i sina försök att panta den, han grips av portvakten, styvfadern tar honom till polisen. Efter sin arrest tas Antoine till Juge d'instruction, där man säger att han är oförbätterlig.
Se: HÄR.

11 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ingen lätt uppväxt för den stackars grabben...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, nej, men filmen är riktigt bra...

Christina Karlsson sa...

Det där låter tufft. Blir nyfiken på filmen :)
Må gott!

Hanneles bokparadis sa...

Christina, barn hade det inte lätt, en sevärd film.

femfemman sa...

Låter förskräckligt ! Tack för tips och länk.

Gabrielle sa...

Ja, en riktig klassiker. Såg om den nyligen. Känd slutscen nere vid havet.
En grej till om filmen som kan kännas dumt för den som är språkintresserad: titeln är felöversatt (både den svenska och den engelska titeln). Det franska uttrycket "faire les quatre cents coups" betyder typ leva livet, göra dumma saker, göra busstreck. Och det är ju det det handlar om, inte några obegripliga 400 slag. Nåja, i vilket fall är det en mycket bra film.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, sevärd klassiker.

Gabrielle, jag började också fundera på titeln, såg att helt annat på finska, missvisande på svenska.

Lena i Wales sa...

Kul med en fransk långfilm bland alla engelsktalande. Bra repetition av min franska också. Den får jag försöka se. Verkar vara kvar till 4 jan.
Gott nytt år!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, just nu har svtPlay väldigt många fina franska filmer. Gott Nytt år!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tur att vi har en mer positiv människosyn... Intressant med felöversatta titeln.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, titlarna kan bli hur knasiga som helst, även på böcker.