Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 december 2021

Nödrop av Grethe Bøe

Till synes obesvärad släntrade Ylva fram och ställde sig bredvid honom. Han tittade ner på henne och log snett. Hon nickade mot hans MC-skjorta och ropade genom musiken.
    - Vilken klubb tillhör du?
    - Mensa, ropade han tillbaka.
    Hoppsan, det hade hon inte väntat sig.
    Han lutade sig fram och frågade vad hon hette. Ljudet från musiken var så högt att hon måste luta sig ända intill honom för att han skulle kunna höra det.
     - Ylva, ropade hon.
(sid 35)
Nödrop (2021) av Grethe Bøe är hennes debutroman och berättar om när relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet. Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp.

Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände. Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

"Murmansk är inte bara världens största arktiska stad, den är också ett sinnestillstånd med en befolkning bestående av 320.000 fridsamma fatalister och orubbliga överlevare, som varje vinter kröker nacken och underkastar sig ett straff på fyra månaders sköld och fullständigt mörker. Stadens raison d'être är den ständigt dunkande, gråa och dystra hamnen, som tack vare Golfströmmen är isfri till och med när helvetet fryser, vilket det ju så sällan gör. Det enorma kajområdet är drivkraften i norra ishavets kroppspulsåder, genom vilken 16 miljoner ton gods passerar varje år och förser skrupelfria människor med rubler, dollar och knark." (sid 39)       Modernista.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Nu blir jag nyfiken. Om den är bra skriven kan den vara gräsligt spännande. Den sätter jag in i min spänningslista på Goodreads.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, välskriven och spännande bok.

znogge sa...

Inte min genre även om den låter spännande.

Ha en fin måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bok man ogärna lägger ifrån sig, riktig bladvändare.

Ama de casa sa...

Ha en fin start på veckan med din bladvändare :-)

femfemman sa...

Låter spännande. Och dessutom lite allmänbildade?
Kollar din header...snygg... Har ni så mycket snö i Göteborg? Ovanligt!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, önskar detsamma.

Anna-Lena, lite historia som jag är dålig på, författaren är kunnig och gjort bra research.

KajsaLisa sa...

Låter som en spännande bok på temat Statsledare med för dyra och farliga leksaker.

Hanneles bokparadis sa...

Kajsa-Lisa, välskriven spännande bok.