Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 december 2021

Ranelid har läst Barabbas

   "Hon ryste till som om hon frös. Vad hon längtade efter att det skulle bli morgon! Skulle det inte bli det nu snart? Hade hon inte legat här mycket länge nu och var inte natten snart slut? Jo, stjärnorna var inte alls desamma längre över henne och månskäran hade för längesen sjunkit ner bakom bergen. Det sista vaktombytet hade ju skett, för hon hade ju sett facklorna uppe på stadsmuren för tredje gången. Säkert var natten slut. Den sista natten...
     Ja, nu steg morgonstjärnan upp över Oljeberget!
" (sid 44)

Barabbas av Pär Lagerkvist, boken som gav honom Nobelpriset 1951. Barabbas handlar om rövaren som döms till döden, men som benådas då Jesus från Nasaret korsfästs i hans ställe. Händelserna på Golgata ger Barabbas ingen ro och han blir en grubblande enstöring.
Göteborgs Stadsbibliotek har börjat med Klassikerprat efter ett års uppehåll, olika teman och olika böcker. Björn Ranelid hade valt att prata om Barabbas som blivit hans favoritbok. Flera år jobbade Ranelid på en avhandling av boken, men det blev en annan. Och det blev prat om mycket annat, och en del om andra böcker, en intensiv timme.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Spännande att komma till biblioteket och lyssna på klassikerprat. Jag kan tänka mig att det blev intensivt när det var Björn Ranelid som pratade. Barabbas läste jag för hemskt länge sedan. Jag var nog tonåring.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, första gången jag läste, livet börjar bli nästan normalt igen, ett intressant fartfyllt föredrag, inte en chans att somna 🙂

znogge sa...

Vilket trevligt koncept att tala om klassiker. Ranelid tycker jag alltid är intressant. Ogillad av många men jag ser andra sidor.

Trevlig onsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Klassikerprat har ju varit inställt ett år, vi får se hur det bli nu... jo, i Sverige råder jante-lagen, Ranelid är en kunnig man.

femfemman sa...

Så intressant att lyssna på Ranelid. En väldigt speciell person... men på något sätt fängslande.

Barbados hör till de klassiker som man rn hång läste. Ingen tjock bok, så den kunde man säkert orka ta dig igenom igen.
Ha det fint! // Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Barabbas är ingen tjock bok, välskriven, värt ett Nobelpris, läsvärd.

Christina Karlsson sa...

Inte läst, men det borde jag ju ta och göra. Gillar ju Pär Lagerkvist.
Tack för lästips :)

Hanneles bokparadis sa...

Christina, jag har flera av Lagerkvist i bokhyllan