Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 december 2021

Tro mig när jag ljuger av Ellen G Simensen

"Han lade på locket igen och drog ut lådorna. Ingenting av intressen. Bakom skåpsdörrarna fanns inget annat än fat, glas och koppar. Enligt planritningarna fanns det bara ett badrum, kök och vardagsrum på första våningen. Sovrummen låg där uppe.
    Han skulle precis säga till Enger att han gick upp, när ett knarrande i träverket fångade hans uppmärksamhet. Han rörde sig snabbt mot hallen och hann se Engers rygg på väg uppför trappan. Lars suckade. De kunde inte fortsätta så här.
     Lars följde efter. Halvvägs uppe stelnade han till. Något fick honom att tveka. Han stirrade in i mörkret bakom Enger och satte foten på nästa steg. En skugga klev fram. Skepnaden höll något i handen, höjde föremålet i luften och riktade det mot Engers bakhuvud.
     Vad fan!
" (sid 85)

Tro mig när jag ljuger (2021) av Ellen G Simensen berättar om Lars Lukassen som är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie.
     När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Har han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.
      Lars är mitt inne i utredningen. Samtidigt träffar han läraren Johanna Brekke, som kommit till Hønefoss för ett tillfälligt vikariat på skolan. Men det är något som skaver – Johanna tycks vara på flykt från någonting. Lars Lukassen tvingas fråga sig vem som är vän och vem som är fiende i en allt farligare jakt på sanningen.
                                                                       Modernista.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar spännande. Kanske lite ovanligt med en manlig polis som är ensamstående pappa?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, fin debut, i nya deckare är det sociala livet annorlunda än förr, intressant.

Znogge sa...

Den låter spännande!

Klimakteriehäxan sa...

Superbra titel på en bok!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en riktigt bra debut!

Klimakteriehäxan, sägs att titel det svåraste när man skriver bok...

Robert W sa...

Är den bra? Den finns på min läslista, för jag har fått den som recensionsex.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, absolut, välskriven debut.

femfemman sa...

Låter superbra! tack, tack för tips! // Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag tror du skulle gilla denna.