Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 januari 2022

är boken bättre än serien - kulturfråga


The Paradise-serien berättar om livet om dem som arbetar, handlar i det första varuhuset i norra England. Serien är inspirerad av Émile Zolas roman Damernas paradis (Au Bonheur des Dames). Tiden är 1875 och platsen Newcastle. Zolas bok har jag oläst hemma, sett serien i svt. 

Barnmorskan i East End, fantastik kvinnohistoria under flera decennier.
Mr Selfridge,
Belgravia finns i bokformat, inte läst, har Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook. Sällan jag både läser boken och ser serien. Ofta blir det fristående avsnitt av "serier". Imponerande att det är nya teman varje gång, påhittigt.
Intressant att läsa om engelsk internatskola utan att vara där. Enid Blyton har skrivit två serier om flickskolor: Malory Towers (1945) och St Claire. Inget jag läste som barn, men både sett och läst som vuxen, gillat båda, igenkänning av både vänskap och skolmiljö.

Vilken film eller tv-serie var bättre än boken? undrar Enligt O i: Veckans Kulturfråga.

13 kommentarer:

Scylla sa...

Mr Selfridge såg jag faktiskt en del avsnitt av medan det fortfarande fanns tv i huset. Jag gillade den.

femfemman sa...

Mr Selfridges tyckte jag var riktigt bra. Framförallt första säsongen. Är oftast så. Kanske just den som bygger på boken...
Downton Abbey- väldigt trevlig underhållning. Har dock inte läst någon kokbok....
Familjen Bridgerton- böckerna, dem plöjde jag snabbt igenom. Kunde inte sluta, fast jag egentligen tyckte att de var dåliga. Upplagda på samma sätt och med ett givet slut. Såg förstås serien kring bok ett. Bättre än boken! Snart kommer nästa del av boken som serie. Kommer jag att kolla! Så klart! Tycker att det är rätt gott att sitta med en stickning i händerna och se på något enkelt i TV... en stund.
Försökte med ljudbok. Fixade en bok. Sen sa jag upp prenumerationen. Ha det gott!

Lena i Wales sa...

Ofta tycker jag att om jag läst en bok och har vissa bilder framför mig och sedan tittar på serien eller filmen så försvinner det jag en gång kände.
Ha det bra!

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, du kan ju se svt-filmer (och annat) i din mobil, i datorn, iPad...

Anna-Lena, jag har inte läst Zolas bok ännu, men glad när jag hittade den, The Paradise-serien som bygger på den. Såg inte hela Familjen Bridgerton, kul när man hittar böcker man inte kan sluta med 🙂

Lena i Wales, sällan besviken, lyckas kanske välja "rätt"

Klimakteriehäxan sa...

Barnmorskeboken kan vara intressant har jag tänkt. Som komplement. Men nu har jag nog tröttnat på tv-serien faktiskt.
Tog ditt tips om "En sista semester" ad notam. Usch så sorglig! Hur kan den kallas "dramakomedi"? Bra skådespeleri förvisso, men eländes elände.

Ylva sa...

Jag såg att Krogen är en av tjugo delar i en romansvit! Då har de mycket material till TV-serie.

Hanneles bokparadis sa...

KLimakteriehäxan, Barnmorskan i East End är fantastisk kvinnohistoria, under flera decennier.

Ylva, den har jag inte sett

Mrs Calloway sa...

Mr Selfridge såg jag och tyckte om men jag har inte läst någon tillhörande bok. The Paradise - serien har jag missat. har sett en del av barnmorskeprogrammen, men jag har nog tröttnat nu.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, lätt att missa, stort utbud, vi tittar mest på svt.

znogge sa...

Jag tycker det kan vara lite knepigt att se en serie efter att ha läst boken eller tvärtom för omedvetet jämför jag. Jag läste "The Queen's Gambit" innan jag såg serien som jag faktiskt gillade mer än boken.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, gillade The Queen's Gambit men läste aldrig boken.

enligt O sa...

Har varken läst eller sett Barnmorskan i East end, men det blir nog serien som vinner min tid.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, väldigt lärorik serie, en tidsskildring om kvinnors liv i fattiga kvarter.