Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 januari 2022

veckans litterära post

Vi Läser nr 1 2022 är full av inspirerande artiklar, intervjuer och lästips. Singulariteten av Balsam Karam har jag lånat på biblioteket, lång intervju med henne. Vi får titta i Suzanne Ostens bokhylla. Yukiko Dukes boktips. Intervju med Vivian Gornick från New York.

Göteborg har utnämnts till Unesco city of literature i det internationella nätverket för kreativa städer. Unesco utser nya kreativa städer vartannat år, och litteraturstäderna finns på alla kontinenter och arbetar bland annat med läsfrämjande. Det finns flera skäl till det; Bokmässan, flera bokförlag, göteborgsförfattare, intressanta debutanter, skrivarskola med Litterär gestaltning. Svenska Akademien har stark koppling till Göteborg: Jila Mossaed, Horace Engdahl, Mats Malm, Bo Ralph, Sture Allén och Ellen Mattson. Av Valle Wigers.

Tidskriften ESSÄ nr 11-12 har intressant tema om kritik, extra tjockt nummer.
En critik öfver critiker Vad är litteraturkritikerns uppgift?
I En critik öfver critiker. Med utkast til en lagstiftning i snillets verld, tryckt 1791, lade poeten och filosofen Thomas Thorild (1759–1808) fram sin syn på vilka lagar som ska styra granskningen av ett litterärt verk. Udden var riktad mot rivalen Johan Henric Kellgren och skriften har i efterhand betraktats som Thorilds viktigaste prosaverk. Lina Samuelsson, Rebecka Kärde, Maxim Grigoriev, Björn Ranelid, Roland Lysell, Leif Zern, Helen Korpak och Gunnar D Hansson har med utgångspunkt i den första delen av detta tredelade verk skrivit varsin essä.
Lina Samuelsson Kritik av kritiken
Rebecka Kärde Någon att strida med
Maxim Grigoriev En känslig kritiker
Björn Ranelid Lagstiftarna
Roland Lysell Thorilds »Passionerna«
Leif Zern Det lifliga och lefvande
Helen Korpak Svaghet och smak
Gunnar D Hansson Det engelska äventyret

9 kommentarer:

Znogge sa...

Intressanta tidskrifter och en passande utnämning för Göteborg. Sedan vore det roligt om Bok- och biblioteksmässan kunde bli av som vanligt igen...

Mösstanten sa...

Intressant. Grattis till Göteborg! Du bor i en fin stad där det händer mycket på det litterära området.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst hoppas vi snart att få uppleva riktig Bokmässa…

Mösstanten, lycka att bo i Litteraturstaden, händer alltid något intressant, fast lite mindre just nu, många intressanta författarbesök och annat.

Ama de casa sa...

Vilken fin utmärkelse som Göteborg har fått! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, underbart att bo i en stad med så mycket boklighet 📚

Scylla sa...

Thorild ja. "Ingenting görs för sina fel utan för sitt värdes skull". Det har jag burit med mig sedan gymnasietiden. Kanske därför jag har så svårt för att kritisera folk och verk - även om jag nu faktiskt skrivit ihop två totalsågningar till bloggen, varav bara den ena är utlagd än så länge.

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, kritik är ganska negativt ord, men används flitigt i kulturvärlden, recension låter trevligare

Linnea/Bokblomma sa...

Vi läser är verkligen inspirerande och bra!

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, både nytt och gammalt, gillar verkligen, intressanta intervjuer.