Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 januari 2022

Ett dåligt år av J.M. Coetzee

   "Historien om Eurydike har missförståtts. Det som historien egentligen handlar om är dödens ensamhet. Eurydike befinner sig i helvetet i sin svepning. Hon tror att Orfeus älskar henne tillräckligt mycket för att han ska komma och rädda henne. Och visst kommer Orfeus. Men i slutändan är den kärlek som Orfeus känner inte tillräckligt stark. Orfeus lämnar kvar sin älskade och återvänder till sitt eget liv.
    Historien om Eurydike påminner oss om att vi i och med dödsögonblicket förlorar all förmåga att välja våra följeslagare. Vi kastas iväg till det öde som väntar oss, vi har ingen möjlighet att bestämma vid vems sida vi skall vistas i evigheten.
    Det slår mig att grekernas syn på livet efter detta är mer sanningsenligt än den kristna visionen. Livet efter detta är en sorglig och lågmäld plats.
" (sid 150)

Ett dåligt år (Diary of a Bad Year 2007) av J.M. Coetzee berättar om den gamle författaren och den sensuella Anya bor i samma hus. En dag möts de i tvättstugan. Han fängslas genast av henne, av hennes ungdom, av hennes kropp. Han vill ha henne, men inser att en sådan önskan naturligtvis är helt befängd och fullkomligt utsiktslös. För att ändå få vara i hennes närhet frågar han om hon vill hjälpa honom att renskriva texter. Motvilligt tackar hon ja. Väl medveten om hans motiv spelar hon med. Med stigande irritation ser pojkvännen Alan på hur relationen djupnar. En bok om kärleken, ensamheten, åldrandet och döden. Och massa andra ämnen; kroppen, politik, religion, världen, musik, film.

19. Om sannolikheten
Einstein yttrade de berömda orden: "Gud spelar inte tärning." Han uttryckte en övertygelse (en religiös tro? en förhoppning?) att de lagar som styr universum är av ett deterministiskt snarare än av ett prokapitalistiskt slag.
    För de flesta av dagens fysiker tycks Einsteins uppfattning om vad som utgör en fysisk lag vara en smula naiv. Icke desto mindre är Einstein en fantastisk bundsförvant att åberopa för alla dem vars misstänksamhet mot probabilistiska uttalanden och deras värde som förklaring vill ge vika. Här är till exempel ett löst påstående av det slag som vi möter varje dag. Överviktiga män löper ökad risk att drabbas av hjärtattack. Vad betyder egentligen detta påstående? Det betyder att om man väger hundratals eller tusentals lika gamla män och delar in dem i två grupper, överviktiga och icke överviktiga ("normala") med hjälp av något kriterium för vad som menas med övervikt, som man i förväg har kommit överens om, och under en längre tid följer deras sjukdomsutveckling
(sid 97)

J.M. Coetzee, Sydafrika, fick Nobelpris 2003:
som i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet

13 kommentarer:

Mösstanten sa...

Coetzee har jag läst och uppskattat mycket, men inte den här boken så den sätter jag in i läslistan. Hans böcker är inte glada, men jäkligt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Coetzee har jag inte läst så mycket av, denna är lite annorlunda bok.

Anki sa...

Jag har inte läst Coetzee men den här boken låter interessant!

femfemman sa...

Har känts som om nobelpristagare är för svåra för mig, men den här känns klart intressant och möjlig att förstå.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, intressant författare, har lånat en till.

Anna-Lena, inte lätt att veta om man inte har testat..

Znogge sa...

Har inte läst den men den låter klart intressant. Kanske lite tung men ändå.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt annorlunda bok men läsvärd.

wiolettan sa...

Den boken verkar inget för mig, men vi har ju olika smak ibland och tur är väl det. Har svårt för "tunga" böcker nu.
Ha en bra dag.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, biblioteket skulle ställa boken på gallringshyllan, jag blev nyfiken både på boken och författaren.

Ama de casa sa...

Ett dåligt år passar på sitt vis in på det gångna året, men vi har haft det förhållandevis bra ändå trots läget.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, visst, håller med

KajsaLisa sa...

Det låter som tragik, grekerna älskade det under antiken.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, kanske människor gillar det fortfarande