Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 januari 2022

Polcirkeln av Liza Marklund


Polcirkeln (2021) av Liza Marklund är min första bok av författaren, nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Lång kö på biblioteket. Den första delen i en ny trilogi, en roman som spänner över fyra decennier. Boken berättar om fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980 och flickorna slutar att träffas. 
 
   "Ville hon följa med honom upp till hans rum? Han hade mer dricka där. Hon slöt ögonen och nickade. Böjde sig ner för att hämta jackan och väskan och märkte att hon hade lite svårt att hålla balansen. Han ville hålla henne i handen medan de gick genom puben men hon skakade bort den, behövde ju inte berätta för hela stan, hahaha." (sid 37)

Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. 

En välskriven tidsresa från 1980 till idag, Marklund var 17 år då, hon har egna minnen och kunskap från den tiden och känner väl till trakten hon beskriver.

   "Hon mötte sin egen blick i spegeln, och rädslan slog klorna i henne. Rummet omkring henne hade hon vuxit ur för länge sedan. Abbaaffischerna och Viggenplanet i solnedgång, travarna av Starlet, Kittyböckerna och skivsamlingen med musik och berättelser från Disneyfilmerna. Mamma förstod inte varför hon inte ville plocka ner och stoppa undan alla gamla småflickssaker, hade frågat om hon skulle hjälpa henne flera gånger.
    Hon kunde inte förklara för mamma. Att problemet var att hon inte kunde visa vem hon var, eller den hon var på väg att bli. Att hennes enda chans att ha något att hålla sig i var det gamla.
" (sid 96)

8 kommentarer:

Hanna / Rak i ryggen sa...

Coolaste bokcirkelnamnet. Började lyssna på denna när jag hade Storytel, men tappade koncentrationen. Plågsamt med 80-talsnostalgi:)

Anki sa...

Jag har läst några böcker av henne, har gillat. Jag kunde också läsa den här romanen. :)

Ama de casa sa...

Jag läste några av hennes första böcker, men tröttnade på att en journalist tilläts klampa in på brottsplatser och börja utreda saker och ting...

Ha en fin trettondag!

Klimakteriehäxan sa...

Har läst ett gäng av Marklund. Bäst är "Gömda" som inte är fiktion. Men hon kan underhålla i tidnings- och brottsmiljö också!

femfemman sa...

Har läst det mesta av Marklund.Den här får vänta tills den kommer ut i pocket.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag tycker lite kul med 80-talsnostalgi 🙂

Anki, min första bok av Marklund.

Ama, det är ju vanligt tema på kriminalhistorier...

Klimakteriehäxan, Marklund är duktig författare.

Anna-Lena, jag lånade boken på biblioteket.

Znogge sa...

Tack för smakbiten.
Jag har läst en del av hennes böcker men tycker inte om dem. Ärligt talat tycker jag hon har ett ganska så dåligt språk...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hon har nog blivit bättre, det gör man när man skriver mycket...