Cheshirekatten, Tove Jansson, matematik, trams och Tom Waits. Doktors avhand lingar, Jabberwocky, Oxford, quiz och schack. Med A som i Alice har författarna skapat en modern mytologi för Alice i Underlandet-fantaster och nyfikna ordboksentusiaster - och för alla oss andra. Med utgångspunkt i Lewis Carrolls klassiska böcker har de skapat en lekfull och idérik uppslagsbok som saknar motstycke.
Boken tar upp alla möjliga och omöjliga ämnen, man vill bara fortsätta att läsa.
Matematik
"Charles Dodgson var en matematikbegåvning som barn, och en av hans lärare tyckte att Charles var den mest begåvade elev han någonsin haft. Han följde samma bana som sin far och studerade matematik och klassiska språk på Christ Church College i Oxford. Till skillnad från sin far gifte han sig aldrig och stannade vid universitetet hela sitt liv. Hans huvudsakliga arbetsuppgifter utgjordes av undervisning i matematik.
Under sin livstid hade han inget större genomslag i den akademiska världen. Han publicerade sig sällan i den tidens kända matematiska tidskrifter, och han var inte medlem i några lärda sällskap. Kanske var det inte viktigt för honom, kanske såg han sig själv huvudsakligen som lärare. Bertrand Russel avfärdade honom som bra på att konstruera problem men i övrigt "oviktig". Däremot hade Carroll meningsutbyten med samtida matematiker och hade synpunkter som han ibland framförde med stort eftertryck." (sid 157)
Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
07 februari 2022
A som i Alice : en Lewis Carroll-encyklopedi
A som i Alice : en Lewis Carroll-encyklopedi (2021) av Jonas Ellerström, Isabella Nilsson (Inger Edelfeldts underbara illustrationer) är en associativ tankelek från A till Ö där författarna rör sig fritt mellan den viktorianska värld som födde Alice och den flora av nytolkningar som gjort henne odödlig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Min man har lånat den på biblioteket. Han tycker om den.
Den verkar en intressant bok.
Ska mot Göteborg idag, har inte varitute pålänge.
Ha en bra dag!
Mösstanten, jag har lånat på biblioteket ch tycker mycket om boken.
Lena i Wales, trevligt, mycket förändringar i Göteborg hela tiden nu.
Något för riktiga entusiaster!
Znogge, och man kan bli intresserad entusiast av att läsa boken! 🙂
Skicka en kommentar