Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 februari 2022

Sakernas sammanhang - fem en fredag

Sakernas sammanhang. Om ting, människor och materiella relationer hos Henry Parland, James Joyce och Virginia Woolf
(2022) av Ellen Frödin. Tingen är del av vårt vardagliga liv, men vi tänker sällan på det faktum att de också har en spretig historia som går bortanför de betydelser och funktioner som vi tilldelar dem. I Sakernas s­ammanhang undersöker Ellen Frödin tre litterära texter från 1900-talets början som alla ger särskilt utrymme åt ting och deras materiella relationer, samtidigt som människor decentraliseras. Med hjälp av nymaterialistisk och process­orienterad teori analyseras diktsamlingen Idealrealisation av Henry Parland, kapitlet ”Ithaca” i Ulysses av James Joyce och romanen Jacob’s Room av Virginia Woolf. Sättet dessa texter skriver fram människan som del av ”sakernas sammanhang”, för att använda Parlands uttryck, formar sig till en kritik både av litteraturens upptagenhet av människor och mänsklig handling och av en traditionell västerländsk förståelse av människans centrala plats i världen.
  1. Vad är en bra present att ge bort? något som har något med personens intressen att göra, eller böcker som passar många tillfällen 📚
  2. Vad är en dålig present att få? alkohol och godis undviker jag ge.
  3. Vad står just nu på din önskelista? personligen har jag ju allt, men fint när barnbarnen gjort något själva, de har gjort förkläde, London-väska.
  4. Har du någon gång bytt en present du fått? väldigt sällan.
  5. Vad tycker du särskilt mycket om att få? något personligt av mina kära.

    Ge och få - Fem en fredag hos: ElisaMatilda.

27 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ithaca i Ulysses, det måste väl vara det avsnitt när han har kommit hem och det är en vetenskapsliknande genomgång av vad han gör och vad det finns för föremål i rummen?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant avhandling i litteraturvetenskap av Ellen Frödin, ska försöka lyssna på disputationen på nätet.

femfemman sa...

Presenter: Blommor är klart bäst. Eller det enda jag vill ha egentligen.Hqr sldrig bytt present... men använt har det heller inte blivit. Så blommor, tack!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, blommor är toppen för vuxna, gärna snittblommor som man inte behöver ta hand om 💐🌷

Ama de casa sa...

Godis är en present som jag tycker jättemycket om att få. Beror nog på att jag älskar godis men undviker att köpa det själv (fast det är inte alltid självbehärskningen räcker till ;-) ).

Znogge sa...

Jag uppskattar alltid att få en bok så därför ger jag gärna en också :D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, våra barnbarn äter nästan inget godis... och vuxna bantar 😀

Znogge, det är svårt att köpa böcker till andra ibland.

Klimakteriehäxan sa...

De mest minnesvärda presenterna är nog de där som barnen endera gjort eller valt.

Karoleen sa...

Godis tar jag gärna emot, speciellt om det är lite "roligare" godis, men jag kan tänka mig att alkohol är lite känsligt. Ger oftast bara bort det till dem som jag vet uppskattar det. Ha en fin dag!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, även de större barnen gör fina saker ❤️

Karoleen, såna saker kan man ge till vänner man känner väl.

Ingrid sa...

Tänk så mycket oanvändbara saker det står i skåpen. Saker som man borde kasta, men har man fått det av barn och barnbarn har man ju inte hjärta att göra sig av med det.
Ha en fin helg!
/Ingrid

Kina sa...

Det svåraste är faktiskt att köpa present till någon man inte känner så väl. Och till människor i min ålder! Vi har allt vi behöver! Trevlig helg!

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, inte så mycket oanvänt, försöker rensa, av barnens alster har jag tagit foton, har minnen kvar.

Kina, vi ger varandra en del upplevelser, tar inte plats 🙂

Mrs Calloway sa...

upplevelser är alltid roligt att få. dt behöver inte vara mycket märkvärdigare än en liten utflykt, bio eller konsert. barnens och barnbarnens teckningar och skrivelser kan jag absolut inte göra mig av med. vad heter blomman i vasen?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, upplevelser behöver inte kosta, sonen bjuder ibland på helt underbara luncher ute i naturen. Blomman heter protea, har fått av en vän efter en resa.

Susie på Stjärnarve... sa...

Vanligt godis får vi aldrig för våra vänner och bekanta vet att vi inte äter det. Däremot är choklad alltid välkommet - och en flaska vin sitter inte i vägen heller!
KRAM/Susie

Hanneles bokparadis sa...

Susie, vänner vet ju oftast vad man tycker om ❤️ kram

Bokdamen sa...

Finns många trevliga upplevelser, ibland trevligt med enklare saker.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, saker behöver inte vara så stora, viktigast att vara tillsammans 🙂

BP sa...

Typiska, koncisa "Hannele-svar";-)
Gjorde nog själv ett stort misstag när jag skrev att en flaska vin i present ä "idiotsäker". Men det hade ju inte passat dig precis. Godis köper jag aldrig, varken till mig själv eller andra. Fick en godisask idag, den ska jag ge till en granne som älskar choklad.

Hanneles bokparadis sa...

BP, själv dricker jag vin... och annat också, men köper sällan det som present till andra... Nu är det ju många som inte äter sötsaker, sånt får de köpa själva 🙂

Herr Nilssons Fru sa...

Så säger vi - jag har allt. Men de har vi ju inte, mycket går att byta ut och skapa nytt och konstigt så finns de alltid något som man inte har. Jag tycks vara den enda i bloggvärlden som inte gillar böcker :) de är nog de sämsta man kan ge mig. Vin är populärt att ge bort och få när man går på eller får besök. Själv sparar jag de flaskor jag får i vinställ, jag gillar få sorters vin o nu får jag inte dricka alls o de e inget jag saknar.
Kramiz o go lördag

Hanneles bokparadis sa...

Fru, klart man har allt i vår ålder... saker börjar nötas ut, ibland vill man ha något nytt, och som du säger så kanske vin inte är den bästa presenten om man bara ställer flaskorna i ett ställ... ha en bra dag

Paula Merio sa...

Egengjorda presenter, speciellt av barn är ju de som smälter hjärtat. Visst kan man hitta en bok till de flesta om man känner personen skapligt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, trevligt även när vuxna gör något själva.

Susjos sa...

Böcker är ju absolut en bra present, om man vet vad mottagaren gillar att läsa.
Jag ger ju gärna bort både blommor och vin, men visst är det väldigt fint att få något personligt från sina nära och kära, fick för något år sedan i julklapp hemgjord hjortronsylt av sonen och hans flickvän, såååå uppskattat av mej!
Ha en fin söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Susjos, hemmagjorda presenter gör en glad.