Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 mars 2022

Detektivlitteratur à la Frans G. Bengtsson 1938

Sällskap för en eremit är en essäsamling av Frans G. Bengtsson (känd kör Röde orm 1941) som utkom första gången 1938, där han skriver om många olika ämnen, jag råkar ha två ex (en illustrerad av Gunnar Brusewitz). Några titlar: Den vandrande sjön, Englands Münchhausen, Lycklig resa, Tankar om romaner, Den halte Apollo, Ett storverk om ord, Brottare, Schackspelare, Framför en bokhylla. I kapitel Detektivlitteratur får man intressant överblick vilka böcker och författare läses fortfarande, efter åtta decennier. Det finns några.

"Detektivförfattaren är helt enkelt tvingad att behärska dialogstilen, emedan för honom ingen annan möjlighet finns för återgivande av de uppträdandens tankar; en författare som saknar förmåga att skriva god dialog kan svåreligen åstadkomma en god detektivberättelse. Därför äro alla de stora detektiverna famösa män i samtal, låt vara att de dessemellan kunna visa sig pinsamt tystlåtna gentemot nyfikna vänner; Holmes, Lord Peter, Poirot och Hanaud kåsera med den yttersta charm och underfundighet, för att med menlös min, och utan att patienterna märka något, lirka fram sanningar ur skygga själar. I minst lika hög grad som för konstruktionens och spänningens skull kan man prisa en sådan mästerlig förmåga som Dorothy Sayers (som förvisso alltid konstruerar sina problem) för den humor, grace och snärt som hennes dialog alltid präglas av."

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det fanns väl en annan sorts deckare även då, men de räknades inte som värda att skriva om, antar jag. Kiosklitteratur.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, alla deckare betraktades dock inte som kiosklitteratur.

Lena i Wales sa...

Frans G Bengtsson, längesedan jag läste något av honom.
Har honom i bokhyllan, dags att damma av.
Ha det bra!

Hanneles bokparadis sa...

Lena I Wales, Frans G Bengtsson har skrivit mycket intressant utöver Röde orm, ha en bra dag.

znogge sa...

Numera finns det i alla fall andra deckare än bara män vilket är bra. Det är väl nästan så att kvinnliga författare håller på att ta över här. Senast jag läste Frans G Bengtsson var i gymnasiet så det var inte i går direkt...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, finns verkligen många duktiga kvinnliga deckarförfattare. Denna essäsamling kom ut 1938, fortfarande läsvärd 🙂 finns i nyutgivning.

Ama de casa sa...

Hmm... Jag trodde inte att eremiter ville ha sällskap? ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, vaket konstaterande! 🙂

Ylva sa...

Jag gillar Röde orm och Brusewitz.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, maken har Röde orm som serie