Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 april 2022

En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

En kvinnas frigörelse (Combats et métamorphoses d'une femme 2022) av Édouard Louis, han är en av de mest nyskapande och hyllade författarna i Frankrike idag, ett ömsint, inkännande porträtt av sin mor, av hennes vilja och förmåga att slå sig fri - och hans eget såriga förhållande till henne. En gripande berättelse om uppbrott och försoning.

"Under en stor del av sitt vuxna liv levde min mor i fattigdom och misär, kuvad och ibland rentav förnedrad av maskulint våld. Hennes tillvaro framstod som för alltid begränsad av klassförtryck och av kvinnoförtryck. Men så en dag, vid fyrtiofem års ålder, gjorde hon uppror mot det livet, flydde och började bit för bit skapa sig en frihet. Den här boken är berättelsen om hennes förvandling."

Édouard ville skona sin mor från att han blev mobbad i skolan.  Under de första åren i sitt liv levde han i ständig skräck för all mamman skulle genomskåda honom, veta vem han är. Édouard Louis skriver att hans mors liv var precis som Peter Handkes mors i Berättelse om ett liv (Wunschloses Unglück 1972), innan hon skilde sig och barnen var vuxna. Och visst förvandlades mor, båda gjorde det, klassresa också. Han var lite osäker om moder kunde uppföra sig i allt det nya. 

"Hon sökte jobb. Eftersom hon var tvungen att kompensera sig för inkomstbortfallet efter uppbrottet från min far började hon jobba i hemtjänsten igen, och hjälpte byns äldre med hygienen. Hon propsade: "Nån städerska är jag inte, kom ihåg det, jag är hemtjänstbiträde, det är nästan som sjuksköterska."
   Små små skillnader var viktiga, hon var rädd att befinna sig längst ner på samhällsstegen, ville inte tillhöra de yrken som hade lägst status i samhället, de vars namn omedelbart för tankarna till misär och fattigdom: städerska, kassörska, sopgubbe, gatsopare.
" (sid 82)

13 kommentarer:

Rämmengården sa...

Jag har inte läst din bok. Tack för tips.d

Hanneles bokparadis sa...

Nina, helt ny bok av en intressant ung frans författare.

Ama de casa sa...

Dom där "lågstatusyrkena" är verkligen nog så nödvändiga.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, sant, och ofta enda som erbjuds kvinnor med ganska låg utbildning och lite högre ålder.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den boken ser jag fram emot att läsa. Inte helt ovanligt att barn vill skona sina föräldrar.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lite ledsamt kanske, många barn har det tufft.

Ylva sa...

Jag brukar inte gilla franska böcker, men böcker om kvinnors frigörelse är intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jag har hittat flera bra franska författare, denna är klart läsvärd.

Klimakteriehäxan sa...

Står i kö för denna på biblioteket och har gjort så länge. Måste vara jättemånga före mig?

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, i Göteborg var det över hundra i kön, du kan ju se i din dator.

Mösstanten sa...

Den här kände jag inte till. Bra tips!

Mösstanten sa...

Nu upptäckte jag att jag redan hade den i läslistan :)

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tyckte mycket om boken.