Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 april 2022

Utsikter av Christian Munthe

Utsikter (2022) av Christian Munthe, som är professor i praktisk filosofi och denna är hans debut som skönlitterär författare. Boken innehåller åtta fristående noveller som flätar samman teman om flykt, hav, vyer, våld och framtid till en tät väv om människans villkor och utsikter.

Havsbandet utmanar prövade öbor med tid, glömska, väder, strandgods och vrede. På två procent socker överlever onkel Avrum, Solomon och Leah förtryck, flykt och sina egna val. Sanningen är till salu, men Oskar Kamp kommer till vetenskapens räddning. En glömd fartygskatastrof och ett möte på Djurgården får Hermés-scarfen att falla som en slöja och beseglar pojken Sinas framtid. Pandemins flimrande skärmar och osäkra uppkoppling binder familjen samman och tvingar dem i sär, medan fantasin fyller i där bandbredd och samhälle brister. En lojal medborgare får slutligen sin rättmätiga vila i nationens trygga sköte. Mänsklighetens sista flykt kräver Jonna Gudridsdotters offer, maskinernas bistånd och ett omöjligt val med självskrivet slut. Alltmedan vålnaden väntar med viskningen redo i det uråldriga templets febriga hjärta.

"Ett och ett halvt år senare tvingade Weserübung [kodnamnet för Tysklands invasion av Norge och Danmark den 9 april 1940] dem hals över huvud till fortsatt flykt över svenska gränsen. Åtskilliga enkönade interneringsläger för politiskt suspekta utlänningar, och med dottern i tillfälliga fosterhem medan undersökningar vidtogs, blev det en respit på äktenskapet. Under besöket härom året hade dottern låtit Leah förstå att han tydligen fortfarande, efter nästan trettio år i Sverige, förvägrades medborgarskap - än idag var det bara statslösheten som räddade honom från deportation." (sid 49)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för ett intressant tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressanta noveller men Christian Munthe är inte helt lättläst.

Znogge sa...

Tack för tipset. Tror dock inte att det är något för mig men man vet ju aldrig.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, åtta fristående noveller, kanske alla inte faller i smaken, men några riktigt bra.

Christian Munthe sa...

Tack för att du uppmärksammar min bok Hannele! Den finns i bokhandeln, förstås, men vill någon ta reda på mer går det bra via

Förlaget Alhambra

Min webbplats christianmunthe.com

Christian

Hanneles bokparadis sa...

Christian, en intressant annorlunda novellsamling som jag gärna lyfter fram, lånade boken på biblioteket.