Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 maj 2022

Pastorsänkan av Karina Johansson

Pastorsänkan (2022) av Karina Johansson berättar om Sandra vars dröm om en egen retrobutik är på väg att förverkligas. Dessutom har hon hittat sin själsfrände i Danne, som äger en verkstad och kör en gammal amerikanare. Nu ska de båda driva företag i varsin lokal i en före detta frikyrka, som de döpt till Vintagekyrkan.
Men lyckan blir kortvarig. De forna församlingsmedlemmarna rasar över att raggarkulturen får frodas kring Dannes verkstad. Grannarna oroar sig för stök och bråk, medan kommunen vill riva den skamfilade träkyrkan och anlägga fler centrala parkeringsplatser. Allt ställs på sin spets när Vintagekyrkans ägare, pastorsänkan Vera Bengtsson, mördas och det uppdagas att Dannes och Sandras hyreskontrakt försvunnit. Mordet skakar om småstadsidyllen och Sandra hamnar i en härva av lögner och svek där framtidsplanerna riskerar att gå i kras lika lätt som en av alla de femtiotalsserviser hon har i lager. Modernista.

Maj-Britt till och med klättrat upp på stegen till taket och frågat sotaren om han var singel. Stackars killar.
 – Född scout, vettu. Alltid redo, sa Danne och gjorde honnör. Nej, någon scout hade han knappast varit.
 – Jag kan fråga själv om jag vill fika med nån, sa Sandra.
 – Mäh, sa Maj-Britt och satte händerna i sidorna så att plast armbanden rasslade. Du har ju inte fikat med nån sen du var ihop med den där kontorsråttan, och det är evigheter sen. Du behöver sällskap, flicka!
 – Behöver jag? frågade Sandra och släppte på ett spännband som höll fast möblerna på släpkärran.
Danne hjälpte henne att haka av spännena medan Maj-Britt rynkade på näsan.
 – Jajamen. Du behöver en karl som tar hand om dig. Men du är så kräsen att jag håller på att få spader. Är du det också? Kräsen?

2 kommentarer:

znogge sa...

Tack för smakbiten. Det låter faktiskt inte fel alls så den noteras.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lagom läsning under soliga altandagar.