Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 maj 2022

Sakernas sammanhang, ett sommarprojekt?

Sakernas sammanhang. Om ting, människor och materiella relationer hos Henry Parland, James Joyce och Virginia Woolf (2022) av Ellen Frödin. Tingen är del av vårt vardagliga liv, men vi tänker sällan på det faktum att de också har en spretig historia som går bortanför de betydelser och funktioner som vi tilldelar dem. I Sakernas s­ammanhang undersöker Ellen Frödin tre litterära texter från 1900-talets början som alla ger särskilt utrymme åt ting och deras materiella relationer, samtidigt som människor decentraliseras. Med hjälp av nymaterialistisk och process­orienterad teori analyseras diktsamlingen Idealrealisation av Henry Parland, kapitlet ”Ithaca” i Ulysses av James Joyce och romanen Jacob’s Room av Virginia Woolf. Sättet dessa texter skriver fram människan som del av ”sakernas sammanhang”, för att använda Parlands uttryck, formar sig till en kritik både av litteraturens upptagenhet av människor och mänsklig handling och av en traditionell västerländsk förståelse av människans centrala plats i världen. Läs: HÄR.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Säkert intressant. Undrar vad som menas med att människorna decentraliseras?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant fråga, dessa är modernistiska böcker från hundra år tillbaka, då det hände mycket bland det materialistiska; bilar, kamera, grammofoner, allting var nytt som många författare lyfter fram och är intresserade av.

femfemman sa...

Inget för en "normalläsare" Men säkert intressant för den som är intresserad. Bra att det finns böcker för alla... Ha en god dag! //Anna-Lena

Veiken sa...

Detta tillhör inte ditt inlägg, men jag har laddat ner Damaskus som du tipsade om i ett tidigare inlägg. Jag har bara läst några kapitel och jag tycker om boken så här långt!
Ha det fint!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Ellen Frödin tar upp tre bra författare som jag läst och är intresserad av, det ska bli roligt att läsa hennes avhandling, ha det bra.

Veiken, roligt, Damaskus (2022) av Iben Albinu är vinnare av Danska Kriminalakademins pris som Årets debutant, riktigt bra bok, ha en bra dag.