Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 maj 2022

Sista sommaren av Eleonore Holmgren

Sista sommaren (2021) av Eleonore Holmgren är hennes debut och nominerad till Årets bok. En varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar. Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe. Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

"Dasset är rymligt och inte alls lika äckligt som Adam trott. Tanten har försökt göra fint där inne med trasmattor och ljusstakar. En äldre bild på kungafamiljen hänger i en guldram och en vissnad bukett blommor står i en vas på ett litet bord under fönstret. Spetsgardinerna för fönstren släpper in lite av det knappa dagsljus som finns. Det går inte att skaka av sig tanken på att någon kan stå utanför och kika in på honom.
   Han överväger att dra. Ljudet ´av två bilar hörs tydligt nu, landsvägen måste ligga alldeles intill. Telefonen har han i fickan, han kan köpa sms-biljett till stan. Men tanken på mat får honom att tveka. Han kan inte gärna lämna väskan heller, den innehåller ju allt han äger för tillfället.
" (sid 33)
         Flera smakbitar: HÄR.

19 kommentarer:

femfemman sa...

En bok jag ska leta efter på biblioteket. Tack för tips! //Anna-Lena

Mia Eggimann sa...

Jag lyssnar på den just nu och hittills gillar jag den, man skulle träffas mer över åldersgränser.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, helt underbar bok!

Mia, precis, det är givande att umgås med olika människor.

Monika sa...

Den har jag funderat på att läsa 🙂

Ama de casa sa...

Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

Lyrans Noblesser sa...

Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Den här står hemma och jag har varit lite tveksam till den. Men kanske ändå...

Klimakteriehäxan sa...

Låter som en rätt trevlig liten bok!
Väldigt fint foto i din header nu.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

Mrs Calloway sa...

kände inte till boken. men beskrivningen av det fina utedasset får mig att bestämma mig för att kolla biblioteket. tack för smakebiten!

Mrs Calloway sa...

bedårande header!💕

Paula Merio sa...

Jag är för stunden mätt på feelgood men noterar boken så kan jag återkomma när jag inte orkar med de hemskheter jag nu läser om.
Vilket fint foto i headern, barnbarn förmodar jag?
Trevlig söndag

Mrs Calloway sa...

så skumt! jag skrev en kommentar här för en stund sedan. två till och med. ingen av dem finns. men jag blev intresserad av boken för den fina dassbeskriningen. ska kolla biblioteket.
och headern är ju bedårande!💕

znogge sa...

Tack för smakbiten! Denna bok vill jag läsa :D

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, äldsta barnbarnet på header, nu är hon större, de älskar hänga i lianen.

Znogge, jag tror att du skulle gilla denna.

Rämmengården sa...

Tack för smakbiten. Skulle gärna läsa denna.

Hanneles bokparadis sa...

Nina, riktigt trevlig, på flera sätt.

Robert W sa...

Den verkar inte dum. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, kan mycket väl bli Årets bok.