Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 juli 2022

Rosens doft under 17 år

Rosens doft : doftanteckningar 25 juni 2000 - 9 juli 2016
av Mischa Billing lånade jag på biblioteket, blev nyfiken efter hennes: Sommarprat. Hon är en svensk sommelière och lektor i måltidskunskap, lärare och forskare, domare i Sveriges mästerkock och mycket annat.
Boken ar illustrerad med Rie Hägerdals känsliga akvareller som fångar rosornas förgängliga skönhet och deras unika karaktärsdrag. Språket är Mischas eget poetiskt, underhållande och rakt-på-sak. Eller vad sägs om hennes anteckning från 2014 om den vackra rosen Isabella Rossellini: "Så hur tänkte man, funderar jag med näsan i rosen, när man lät den pyttelilla doft Isabella Rossellini ändå har, vara kall blöt cigarraska, läder och våt hundpäls..."
Under sina doftvandringar i rosariet har hon inspirerat besökarna att verkligen dofta på rosorna, och inte bara lukta. Som hon själv skriver i boken: ...Till slut har vi mest bara sett rumporna på folk som nästan yra av allt rosdoftande gått från buske till buske, eller från doft till doft.
Den allra första rosen hon doftade på sommaren 2000 var Henri Martin och när hon nu, sjutton år senare, avslutade projektet tänkte hon knyta ihop säcken med att en sista gång dofta på rosen. När hon kom dit var rosen redan utblommad och hon skriver själv: "När jag såg den helt utblommade busken fick jag faktiskt en skön känsla av befrielse. Så jag slutar med en oskriven doftanteckning, därmed står dörren fortfarande på glänt för mig och för var och en att gå vidare i sin doftvärld på sitt eget vis. Välkommen in i min värld"

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Vilken härlig bok! Hon har en känslig näsa och det bör väl en sommelier ha.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, tänk att ha kommit på idén!

femfemman sa...

Blir lockad att besöka ett rosarium, efter ditt referat.

Christina Karlsson sa...

Å, ser att du också lyssnar på sommarprat :) Jag skrev just om hur Hambergs sommarprat inspirerade mig. Har inte lyssnat på det du tipsar om men rosor tycker jag om så det ska jag lyssna på.
Ha en fin dag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, bästa tiden att göra det nu!

Christina, många bra sommarpratare i år, jag lånade boken på biblioteket, önskar detsamma!

Znogge sa...

Vilken härlig bok och hon om någon borde väl ha näsa för rosendofter :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt otrolig och underbar bok! 🙂

Veiken sa...

Jag håller på att lyssna på sommarpratarna, men hade inte tänkt att lyssna på henne, men jag kanske ska omvärdera mitt beslut!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, Mischa är kunnig och trevlig att lyssna på.