Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 augusti 2022

Symboler 🩚

PÄfÄgeln
har bland annat anvÀnts för att symbolisera högmod, som var den svÄraste av -> dödssynderna. Det finns inte mÄnga mer spektakulÀra uppenbarelser i djurvÀrlden Àn en pÄfÄgelstupp med stjÀrtfjÀdrarna utbredda. Man förstÄr att den under medeltiden blev ett nÀstan obligatoriskt inslag i slottsparker och herrgÄrdstrÀdgÄrdar. FrÄn sitt frÀmreindiska hemland spreds den, troligen med fenicierna, först till Grekland (pÄ 400-talet f.Kr.) för att i Rom under republikens senare del bli föremÄl för omfattande uppfödning. Det tidigaste belÀgget för pÄfÄglar i Norden fanns i det norska Gokstadsskeppet frÄn 800-talet. (sid 209)
Omslag till Jane Austens första bok, pÄfÄglar i mitt bibliotek.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

PÄfÄgelhannen Àr sÄ praktfull och verkar vara en sÄ överdriven, lite vansinnig skapelse av naturen. SÄ jÀkla opraktiskt med den dÀr lÄnga slÀpande stjÀrten. Eller Àr den framavlad av mÀnniskan?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, pĂ„fĂ„geln Ă€r nog naturens under 🩚

femfemman sa...

Tack för kunskaps-utdelning. Hade ingen aning om pÄfÄgel och dess symbolik. Vacker Àr den iaf. Ha en fin dag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, nytt för mig ocksĂ„, sĂ„g boken pĂ„ loppis 📚

Znogge sa...

Det Àr en praktfull och stÄtlig fÄgel sÄ en passande symbol! Tidigare gick det pÄfÄglar lösa i parken i Trelleborg men sedan november fick de flyttas in pÄ grund av risken för fÄgelinfluensa. Lite synd för de var ett trevligt inslag dÀr i parken.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, i Slottskogen i Göteborg har jag sett pĂ„fĂ„glar flyga fritt 🩚

Christina Karlsson sa...

PÄfÄglar Àr sÄ vackra! Och deras fjÀdrar anvÀndes som dekoration under 20-talet sÄ idag kommer jag att ha ett hÄrband med en bit pÄfÄgelfjÀder :) Boken om symboler Àr nÄgot för mig - har haft en sÄdan som försvann för nÄgra Är sedan...men jag vet inte riktigt vart...sÄ det blir nog till att skaffa en ny.

Allt gott! Kram

Hanneles bokparadis sa...

Christina, visst Àr det fint med pÄfÄglar, intressant att veta mer om symboler.

Åsa sa...

Gamla och nya symboler, kan nog bli en del missförstÄnd ibland om man inte har riktig koll. Det om pÄfÄgeln visste jag inte, och har just Àven lÀrt mig att Bluetooth-symbolen Àr en kombination av tvÄ runor som Àr Harald BlÄtands initialer tillsammans.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, kul med symboler men jag har noll koll, frĂ„gar om jag blir nyfiken.