Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 augusti 2022

Våga språnget av Danielle Steel


Våga språnget (Leap of Faith 2001) av Danielle Steel berättar om Marie-Ange som blir föräldralös vid elva års ålder och får en kärlekslös uppväxt hos faderns faster, som enbart betraktar henne som en tjänsteflicka. När hon i vuxen ålder träffar greve Bernard de Beauchamp, en charmerande man som köpt hennes älskade föräldrahem, blossar en passion upp emellan dem. De gifter sig och har snart fått två barn. Men Marie-Anges uppdämda längtan efter ömhet och kärlek har också gjort henne sårbar och utsatt. Bernard visar sig ha mörka stråk i sin personlighet och ett hemligt förflutet. När det ofattbara händer har hon återigen bara sig själv att lita till. Boken börjar med en idyll:

"Marie-Ange Hawkins låg i det höga gräset under ett väldigt gammalt träd, lyssnade på fåglarna och betraktade de bulliga vita molnen som blåste över himlen denna soliga förmiddag i augusti. Hon tyckte om att ligga här, lyssna på bina, känna doften av blommorna och plocka ett och annat äpple direkt från trädet. Hon levde i en trygg och skyddad värld omgiven av människor som älskade henne. Mest av allt tyckte hon om att ströva fritt på egendomen under de långa sommardagarna utan att någon lade sig i. Hon hade bott på Château de Marmouton i alla sina elva år och vandrat i skogarna och över kullarna, vadat med vatten upp till fotknölarna i bäcken som rann genom ägorna. Här fanns hästar och kor och en riktig ladugårdsbacke nere på bondgården som hörde till slottet. Och för det mesta var hon barfota när hon vandrade i det höga gräset och plockade äpplen och persikor i fruktträdgården. "Du ser ut som en riktig liten zigenerska", sa hennes mor, men hon log när hon sa det." (sid 7)
Flera smakbitar: HÄR.
Danielle Steel har skrivit 190 böcker, flera barnböcker också, en av världens bäst säljande författare. Hon har varit i The New York Times bästsäljarlista 390 veckor i följ. Danielle Steels böcker tillhör genren FLN som står för Flärd, Lidelse och Njutning, i Sverige kallad ofta för "tantsnusk". Typiskt för genren var att den beskriver rika, vita människor och deras sexuella aptit. Hjältinnan ägnar timmar åt att shoppa, med hjälp av en persons prylar kan man exakt bestämma var i hierarkin hon befinner sig i.

20 kommentarer:

femfemman sa...

Har läst flera böcker av henne. Inget som stannar kvar i tanken efter läsning, men lättläst och underhållning för stunden

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, den här stannar kvar, lättläst.

Monika sa...

Danielle Steele är väl den författare som har producerat flest böcker i hela världen. Eller i alla fall en av dem. Jag har faktiskt aldrig läst något av henne.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Barbara Cartland skrev 723 böcker, hon gillade inte Jackie Collins som skrivit tantsnusk.

Robert W sa...

Ja det var verkligen idylliskt. Tack för smakbiten!

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Steels böcker har jag läst men tröttnat på.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, en lättläst sommarbok.

Znogge, så kan det bli. ändå kan dessa variera temat

Bokdamen sa...

Läste böcker för evigheter sedan av författaren. De var lättsmälta.Tack för smakbiten.

Mrs Calloway sa...

känner mycket väl igen författaren, men jag har inget läst av henne. alldeles ny är Speglingar av feelgood. Genre, etikett eller känsla? Maria Nilson och Piia K Posti (red). Linnaeus University Press

tack för smakebiten!

Anki sa...

Jag har aldrig läst hennes böcker. Kanske kunde jag läsa i framtiden.

Paula Merio sa...

Nog har jag läst tantsnusk i mina dagar, men Danielle Steele har jag faktiskt inte läst, hennes nästan 200 böcker till trots. Jag har alltid dragits mer mot jämmer och elände-böcker...
Tack för smakbit

Lottens bokblogg sa...

Danielle Steel, var länge sen jag hörde om henne. Tror jag läste några böcker av henne i tonåren, hade en period när jag läste den typen av böcker.

Klimakteriehäxan sa...

FLN - den etiketten har jag inte stött på förut! Den är bra!

Lena sa...

Danielle Steel läste jag en del av förr, men nu var det länge sedan. Tror dock att jag inte läst just denna. Tack för smakbiten.

Åsa sa...

Inte läst något av denna författare, inte min typ av böcker. Tack för idyllisk smakbit.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, intressant att läsa om dessa författare, böckerna är svårare att hitta

Anki, kanske om man är intresserad av genren chick lit

Paula, undviker böcker som jag mår dåligt av, kanske ett sätt att må bättre själv... funkar inte på mig.

Klimakteriehäxan, finns massa passande etiketter som litteraturvetare har kommit på.

Cinnamon sa...

Har läst många böcker av Danielle Steele men det var ett tag sedan.
Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, nytt för mig och svårt att få tag på dessa böcker nu.

Birthe sa...

Veldig lenge siden jeg leste noe av Danielle Steel. Fin smakebit, og jeg aner en trist utvikling for hovedkarakteren. Men forhåpentligvis ender det godt :)

Hanneles bokparadis sa...

Birthe, min första Danielle Steel, lättläst, underhållande, kan förstå att hon har varit så populär.