Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

11 augusti 2022

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia Sommarprat i P1

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien av Hana Al-Khamri som sommarpratar: HÄR. I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar.

Hisnande läsning om kvinnors arbetsvillkor i arabländer. De får inte köra till jobbet, deras lön räcker inte till chaufför, på kontoret är de helt avskilda från männen, egen ingång, alltid slöja. Hana Al-Khamri  har intervjuat flera kvinnor som lyckats skaffa utbildning. En kvinna är omyndig, hon måste alltid ha en manlig förmyndare med, finns det ingen annan så kan en minderårig yngre bror duga. En skild kvinna berättar att nu är hennes son makens egendom. Hon har gift om sig och fått nytt barn, men dessa syskon får inte träffas. En del har tvingats i exil, andra har självmant lämnat, några lever fortfarande kvar i landet med ett av världens mest kvinnofientliga lagar. Man baxnar av alla berättelser.
Hana Al-Khamri  är uppvuxen i Saudiarabien men bor i Sverige, hon sommarpratar: HÄR.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för detta jätteintressanta och viktiga tips. Det är så förskräckligt att detta pågår än idag.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, obegripligt att männen kan hålla på så

Znogge sa...

En skrämmande verklighet för kvinnor ja. Även om vi kommit lång i Sverige så återstår det mycket i andra länder dessvärre.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bara sämre för kvinnor, även i USA

Anki sa...

Det är viktigt att man skriver om det här temat. Saudiarabien är inte en härlig plats...

Hanneles bokparadis sa...

Anki, bäst att leva i Norden 🇫🇮 🇸🇪 som kvinna

Hanna / Rak i ryggen sa...

Angeläget o ofattbart. Tack för tips.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, läste boken och lyssnade på Sommarprat, hon gjorde intressanta jämförelser mellan Sverige och Saudiarabien.