Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 oktober 2022

bibliotek som värmestuga i England


Bibliotek i England blir "värmebanker" för utsatta i vinter. Tanken är att utsatta människor ska kunna besöka biblioteken enligt ett särskilt schema för att helt enkelt kunna värma sig. Mer än hälften av biblioteken kommer att ansluta sig till särskilda "värmebanker" i vinter, enligt en enkät gjord av organisationen Libraries Connected. Många bibliotek i England och Wales skippar också förseningsavgifter för att hjälpa ekonomiskt utsatta låntagare, skriver The Guardian.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det blir nog hårt i vinter för många. Att biblioteken ska behövas som värmestugor är hemskt. Men bra att de finns och även kan ge detta till de medborgare som behöver.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, England ger mer bidrag än Sverige för utsatta familjer under dessa kristider med höga värmekostnader. Under Shakespeares tid var teatrarna fulla, för där fanns värme för fattiga.

femfemman sa...

Så klokt! I dessa tider behöver man verkligen använda uppvärmda lokaler, så att de är till för alla.
Hu, vilken tillvaro att vara hemlös i dessa bistra tider. Sveriges kommuner bör också tänka till, hur man kan hjälpa de som är extra utsatta.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, verkligen! Svenska kyrkor uppmanar folk att ha på sig ytterjacka, vi behöver nog inte ha så varmt överallt, inte i köpcentrum heller där många nu tar av sig ytterkläder...

Znogge sa...

Alla kan vi göra något och det finns en hel del att tänka till kring. Framförallt måste den svenska energipolitiken ses över och överföringen inom landet tryggas. Det är inte rimligt med så stora prisskillnader som det är i dag.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt knasigt med prisskillnaderna... och så är det krig

Anna i Portugal sa...

Gillar att alla uppvärmda utrymmen nyttjas. Och att driva på värmen så högt överallt har jag aldrig förstått, kanske den här vintern blir ett uppvaknande för många.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, redan förra vintern hade Sverige höga elräkningar, tufft i ett långt avlångt land med många minusgrader på vintern.