Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 december 2022

Dit antiloper kommer för att dricka av Peo Bengtsson, Valle Wigers


Dit antiloper kommer för att dricka (2022) av Peo Bengtsson, Valle Wigers, en bok som ifrågasätter moral och identitet. Vem är offer och vem är förövare? Vad är en människa beredd att göra för att rädda sig själv? Kirsten lämnar sitt gamla liv bakom sig och reser till Bali för att bearbeta en hastig och oväntad sorg. När hon landar i paradiset möter hon den mystiske och tilldragande Max, en man som bär på mörka stråk inom sig. De inleder en affär. Efter en fruktansvärd händelse där Kirsten tvingas ta till våld för att överleva, hjälper Max henne ur knipan - på villkoret att hon börjar jobba i hans verksamhet. Hon accepterar men priset blir skyhögt. Ett litet misstag kan kosta henne livet.

   "Men så kom humörsvängningarna, på en sekund kunde en situation förändras, de satt i bilen och skojade om något, hennes hand på hans lår, hon kommenterade byn de körde igenom, eller föreslog att de skulle stanna och dricka en läsk i ett gatustånd. Plötsligt kunde han få ett drag av ondskefullhet, skiften från uppsluppen glädje till det mörkaste svarta kom på ett ögonblick. Ögonen mörknade, han blev sur, onåbar och tvär. Max tog bort hennes hand från honom. Korrigerade vad det än var hon hade sagt eller gjort och sedan var stämningen förstörd ända till han sken upp igen. Då var det som om irritationen aldrig hade existerat." (sid 50)

Redan alldeles i början av boken blir det en obehaglig känsla, den trevlige mannen som spanat in Kirsten redan vid ankomsthallen i Bali och gör henne osäker. Kirsten resväska försvann och han hjälper anmäla det och fixa ny mobil. De fick några underbara dagar på ön. Han är belevad, trevlig och öm, även om hans personlighetsskiftningar skrämmer henne.

Kirsten ville gå vidare, hänga med en grupp surfare, lära sig och uppleva något nytt, gå vidare och glömma det som varit. Hon har redan bokat båt när det händer något oväntat obehagligt och skrämmande och hon får panik. Hon känner ingen så hon ringer till Max, som egentligen inte har tid med henne. Men han hjälper henne. Flykt, ensam men övervakad över havet av en tyst mobil, kolla batteriet, rädsla, vem kan man lita på. Författarna är duktiga på att skapa olika stämningsskiftningar med ganska små medel, från välbehag till rysningar. Så fort man börjar mysa i läsfåtöljen skiftas stämningen. En välskriven riktigt spännande bladvändare.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar riktigt spännande och krypande otäckt. Kanske bra att rysa till under julen.

Hanneles bokparadis sa...

Rysligt bra bok!

Äventyret framtiden sa...

En bok helt i min smak verkar detta att vara. Gastkramande på sitt sätt. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Karin, en riktigt läsvärd ny bok.

Klimakteriehäxan sa...

Har förstås aldrig hört talas om boken, men gillar i a f titeln!

Znogge sa...

Tack för tipset! Den låter både ryslig och spännande.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, boken är ju helt ny!

Znogge, du kommer nog att gilla denna, riktigt bra.

Jokke sa...

Jag vet inte denna bok, men teman är viktig. Jag accepterar inte våldsamma människor.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, boken väcker tankar men är inte direkt våldsam, mer manipulerande.

Christina Karlsson sa...

Hmm, den kan vara intressant...

Hanneles bokparadis sa...

Christina, i sin genre är boken riktigt bra, en värld jag inte är så bekant med.

KajsaLisa sa...

Låter nästan lite Hitchcock om intrigen.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, precis, mysigt i början innan det hemska börjar

Anonym sa...

Tack för att du läste Hannele och fann någonting i romanen att tycka om, vi uppskattar det mycket!

/ Valle

Hanneles bokparadis sa...

Valle, tack för att jag fick läsa 💕