Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 januari 2023

2:a världskriget - helgfråga

Sigge Stark skrev en seriös trilogi om hur det var för civila att leva under kriget, med hunger och flykt från sina hem. Men förläggaren valde att saluföra böckerna som vilka kärleksromaner som helst; Kärlek i fred, Kärlek i krig, Kärleken segrar. Titel och slut ändrades ofta i hennes böcker.
Att inte höra till : Ett finskt krigsbarn berättar av Ann-Maj Danielsen berättar om ett av de 70 000 finska barn som kom till Sverige med adresslapp runt halsen när andra världskriget rasade. Svårt att förstå, barnen kunde inte svenska och ofta skildes syskonen åt.

Vad är Auschwitz? : samtal med min dotter av Annette Wieviorka.
Den ocensurerade Anne Franks dagbok har jag inte läst, finns i bokhyllan.
Tillbaka till livet - En historia från andra världskriget; en judisk mormor för sitt barnbarn om de hemska saker hon upplevde under andra världskriget, hon berättar också om sin och andras vilja att överleva.

Imorgon är förintelsens minnesdag. Har du något boktips från 2:a världskriget? Veckans helgfråga hos: Mia.

13 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Här fanns det verkligen mycket att välja av! Kul med Sigge Stark, hade inte en aning om dessa.

Anna i Portugal sa...

Min mans mormor var en av de överlevande från Auschwitz. Tyvärr fick jag inte möjligheten att träffa henne då hon dog innan vi blev tillsammans. Men jag har hört berättelser. Blir så otroligt ledsen när jag hör människor säga att förintelsen inte ägt rum. Vilken sten har de varit under?

Mrs Calloway sa...

det finns verkligen hur mycket som helst att läsa om andra världskriget. både vad det gäller fack - och skönlitteratur. förlaget, det stora, behandlade verkligen Sigge Stark illa. och hemma hade hon ju en besvärlig make.och de arma finska krigsbarnen! jag minns flera stycken hemifrån Blekinge.de var ju betydligt äldre än jag och inga barn längre. somliga stannade ju kvar också.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Sigge Stark var en bra författare som utnyttjades av förlagen.

Anna i Portugal, hemskt med krig, dottern var i Auschwitz i högstadiet och hon fick föreläsa på andra skolor. Min fars bröder kom till Sverige som krigsbarn, min far var för gammal.

Mts Calloway, Sigge Stark dog fattig fast hennes böcker såldes i stora mängder. Mina farbröder stannade kvar i Sverige, jag har elva svenskfödda kusiner. min fars bröder kom till Sverige som krigsbarn, min far var för gammal.

Mia Eggimann sa...

Det var en hel del böcker, men viktiga

Hanneles bokparadis sa...

Mia, och många liknar det som händer i Ukraina nu

znogge sa...

Många intressanta och läsvärda böcker om andra världskriget.
Sigge Stark har nog underskattats av många skulle jag tro.
Det var nog en god tanke med krigsbarnen men många återförenades inte med sina föräldrar utan blev kvar. I grundskolan hade jag två klasskamrater vars mammor kom hit som krigsbarn. De blev kvar i Malmö och tappade helt kontakten med sina biologiska familjer. Ledsamt även om båda sade sig vara nöjda med sina liv.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Sigge Starks böcker ändrades hela tiden av förlaget. Idag ska man hjälpa barnen där de lever, inte göra dem rotlösa. Mina farbröder kunde inte tala med sin mor utan tolk. Att sära på syskon var tokigt, och förbjuda dem tala finska.

Robert W sa...

Intressant det du skriver om Sigge Stark. Signe Björnberg blev verkligen utnyttjad av förläggarna.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, en duktig värmlänning som inte hade det så lätt.

Lena sa...

Det finns en hel del läsvärda böcker från denna period. Har läst Sigge Stark-böcker för massor med år sedan, men dessa känner jag inte igen.

Hanneles bokparadis sa...

Lena, jag är nyfiken på att läsa mer av Sigge Stark.

Åsa sa...

Anne Franks dagbok har jag läst och den om finska krigsbarnen låter intressant, förfärlig situation. Krig är ett elände, skapar så mycket trauman.