Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 januari 2023

hundöron på Den nya Isabel av Katherine Mansfield #214

Lånat en liten biblioteksbok på 20 sidor, ändå har någon lyckats göra hundöron på den. Kanske Geddfish ♥ och BP har bättre bokmärken.

Den nya Isabel (1921) av Katherine Mansfield
Historien utspelar sig under några sommardagar, scenen är 20-tal och den engelska landsbygden dallrar i sommarhettan. William arbetar i London på veckorna och nu är han på väg hem till sin vackra fru Isabel och deras två pojkar över helgen. William märker att han och Isabel är på väg att glida ifrån varandra. Isabel har fått nya vänner och nya intressen och William känner sig dum, utanför och rädd för att hon ska lämna honom. Ett klassiskt kärleksdrama! Bland kulörta parasoller, slånbärsgindrinkar och hedonistiska konstnärsbohemer möter vi det unga paret William och Isabel, som försöker hitta sig själva och varandra i den sköna nya värld som ligger öppen framför dem. Men förändring är inte alltid lika enkel.

Om livet ändå kunde vara lika enkelt som förut! Innan allt förändrades. Innan Isabel förändrades. Solen gassar, det är lördag eftermiddag och William är på väg hem till sitt hus på landet efter en arbetsvecka i London. Han längtar efter sin fru Isabel och sina små pojkar Paddy och Johnny, men undrar om den här helgen kommer att bli likadan som de senaste.
Men det är inte synd om Isabel, hon är ganska egoistisk, äter upp barnens godis och inte så intresserad av maken, som jämnt tänker på pojkarna när han är borta på arbetet. Mansfield själv levde ganska okonventionellt, kompis med Virginia Woolf, dog tidigt av tuberkulos.

"Men det absurda, det mest obegripliga, var att han inte haft den blekaste aning om att Isabel inte var lika lycklig som han. Herregud, hur hade han kunnat vara så blind? Hur hade han kunnat undgå att se att hon hatade det där lilla huset, att hon tyckte att deras tjocka Nanny hade dåligt inflytande på barnen, att hon var fruktansvärt ensam och desperat längtade efter nya vänner, ny musik, ny konst och nya intryck?"

7 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Älskar verkligen Mansfields noveller, men har läst för få!

Klimakteriehäxan sa...

Tjugo sidor???? OCH hundöron? Helt obegripligt.

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, gillar även Mansfields romaner 📚

Klimakteriehäxan, eller hur! 😳

femfemman sa...

Tjugo sidor! Det var tunt. Hittar man sådana tunna häften bland romanerna?
Hundöron? Här var jag oskyldig...men jag är det inte alltid....

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Novellix ger ut korta noveller.

BP sa...

Jo då, tycker nog att jag la upp ett bättre bokmärke, den här gången till och med ett riktigt sådant:-)
Hundöron - borde vara fängelsestraff på sådana.

Hanneles bokparadis sa...

BP, speciellt biblioteksböcker och när man lånat av andra 📚