Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 januari 2023

Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år

Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år (2022) av Maja Larsson ville jag läsa för vi läste litteraturvetenskap tillsammans i Göteborg. %oligt att hennes bo blivit nominerad till Augustpriset. Själv har jag viss erfarenhet och insett hur fort det förändras.

"Det finns inget annat land i hela världen där mammor och nyfödda är lika friska och välmående som i Sverige: 1951 är spädbarnsdödligheten i Sverige 23 per tusen barn, fantastiska siffror jämfört med USA:s 31 eller Danmarks 34. I en del länder, som Chile och Egypten, är siffran så hög som 160. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt sedan 1930-talet då allmän mödravård introducerades och 1940-talet då den var gratis för alla. Tanken var dock aldrig att alla kvinnor skulle föda på sjukhus. Ändå är det så det har blivit." (sid 165) Flera smakbitar: HÄR.

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen? Kroppens mekanismer för att föda var desamma 1870 som nu. Ändå är nästan ingenting i förlossningsrummet sig likt. Barnafödandets historia handlar om vård - men också om politik, pengar, kultur och en ständig strävan bort från det gamla. Väldigt intressant läsning om hur kvinnors liv har förändrats, inställning till barnafödandet, förbättringar i sjukvården, samhället.

28 kommentarer:

Anki sa...

Intressant! Jag tycker att det berättar mycket om landet hur det har organiserat saker för blivande mammor. Om mammor och barn har det inte bra så är situationen i landet troligen dålig.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, om landet, samhället, om kvinnor, mycket intressant.

Susjos sa...

Jodå, den boken har jag som barnmorska hört talas om, och den finns hemlånad på mitt "bibliotek" på appen Legimus, så den ska läsas! Tack för spännande info!

Hanneles bokparadis sa...

Susjos, väldigt bra intressant bok!

Mrs Calloway sa...

den boken får jag nog ta mig en titt på. tack för smakebiten!

Robert W sa...

Problemfria förlossningar kan ske var som helst. Men om det händer något under förlossningen, om barnets hjärtljud går ner, då är det väldigt mycket bättre att befinna sig på förlossningsavdelningen än i hemmet.

Spädbarnsdödligheten i Sverige idag är 2,4 per 1000 levande födda. Tydligen en oerhörd förbättring jämfört med 1951.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, tänkvärt och lärorikt.

Robert W, intressant jämförelse, jag har inte gett smakbit på hela boken på 363 sidor.

Monika sa...

Tack för smakbiten!

Lyrans Noblesser sa...

Spännande! Jag har arbetat med mödra- och barnhälsovård och sett när det oftast gått bra. Jag har också jobbat på Barnhab och sett när det värsta har hänt. Det gör mig vansinnigt arg att det sparas in på denna vård!

Lottens bokblogg sa...

Jag hade inte funnits till utan svensk mödravård. Både när jag föddes och sen när vår äldsta föddes var det så nära att det gått galet att vi inte klarat oss ens vid hemmafödsel. Låter som en intressant bok.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

Znogge sa...

Det låter som en väldigt intressant bok. Svensk förlossningsvård och säkerheten lär vara god men numera är det mer eller mindre svängdörrar på BB.

femfemman sa...

Intressant. Den vill jag läsa. Mim mamma var tydligen född hemma på köksbordet, 1921. Gissar att det var liknande för min far. Men kanske i en dålig säng i statarlängan...
Har ett akut kejsarsnitt och en vanlig förlossning.
Ena dottern har två IVF-barn, befruktade vid samma tillfälle. KP var nerfryst i 22 mån. När han föddes åkte man in till BB kl halv 7. Tolv timmar senare var han och hans mamma hemma.
Andra dottern blev igångsatt efter två veckor. Slutade med akut snitt. Hon har bara ett barn.....
Så olika det har varit för alla oss dom fött barn... oj, vad jag vill läsa den boken. Får kolla med biblioteket om man kan ta hem den, om den inte finns där.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, man får inte stanna länge efter förlossningen nu.

Anna-Lena, fantastiskt så mycket bra man kan göra, värt ett Nobelpris.

Lena sa...

Låter intressant. Tack för smakbiten.

Bokdivisionen sa...

Jag är mamma till två prematurer och är oerhört tacksam för den moderna vård mina barn har fått. För hundra år sedan hade min äldsta definitivt inte överlevt men den yngsta hade möjligen gjort det.

Åsa sa...

Tack för smakbiten!

Paula sa...

Jag har denna på min att-läsa-lista så kommer absolut att läsa den, tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, jag blir rörd när när du berättar om det lyckliga slutet.

Paula, viktig kvinnohistoria, händer något hela tiden.

enligt O sa...

Tack för smakbiten. Låter bra, men kanske lite tung?

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, inte tung, väldigt intressant och läsvärd bok.

KajsaLisa sa...

Intressant tillbakablick som säkert säger mer än om barnafödande.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, om kvinnors liv och villkor, samhället, väldigt intressant bok.

Klimakteriehäxan sa...

Inser att mycket har förändrats, inte bara sen 30-talet utan också på de år som gått sen jag födde mina.

Mösstanten sa...

Den skulle jag ha läst förra året, men det trillade in så många reservationer så tätt så jag hann inte. Det får bli senare. Tack för påminnelsen!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, förändringar sker hela tiden, kanske inte till det bättre hela tiden.

Mösstanten, intressant läsning, världen har förändrats för kvinnor.

Ylva sa...

Den verkar intressant! Vad kul att du pluggat ihop med henne.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, läsvärd kvinnohistoria, alltid trevligt att känna författaren.