Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 januari 2023

Min far av Annie Ernaux

"För att redovisa ett liv som varit underställt nöden och nödvändigheten har jag inte rätt att sätta det konstnärliga i främsta rummet och inte heller att försöka göra något "spännande" eller "gripande". Jag ska samla ihop min fars ord, gester, vad han tyckte om, de viktigaste händelserna i hans liv, alla de objektiva tecknen på ett liv som jag också delat.
     Ingen minnets poesi, inget hastigt förlöjligande. Ett enkelt, slätstruket språk faller sig naturligt för mig, detsamma som jag använde förr i världen när jag skrev till mina föräldrar för att berätta dr viktigaste händelserna i min tillvaro.
"
Min far (1983) av Annie Ernaux handlar om författarens föräldrar och de erfarenheter som formade dem och hennes själv. Annie Ernaux far dog exakt två månader efter att hon tagit lärarexamen. Berättelsen börjar med hans död och begravning. I Min far närmar hon sig fadern - denna outbildade, hårt arbetande, känslokalla man - och den skam han bar med sig sedan barndomens fattigdom och utsatthet, i ett Frankrike som känns oerhört avlägset, men som faktiskt bara ligger två generationer bort. Farfar som inte kunde läsa för istället för skola skulle han hjälpa till på gården, Ernaux träffade honom bara en gång på sjukhuset.
Ernaux far "var skötsam, det vill säga, när det gäller en arbetare, han var inte lat, drack inte, festade inte. Bio och charleston, men inte krogen. Cheferna gillade honom, han ägnade sig varken åt facket eller politiken. Han hade köpt en cykel, varje vecka lade han undan en slant.
     Allt det där gillade säkert mor när hon träffade honom på repfabriken; tidigare hade hon arbetat på en margarinfabrik. Han var lång och kraftig, mörk, med blå ögon, rak hållning
"

13 kommentarer:

Mösstanten sa...

Detta är enbok som jag vill läsa. Jag tycker om det jag hittills läst av Ernaux. Hennes sakliga skrivsätt kan vara skönt att bryta av med som kontrast till det mer känslosamma sättet att skriva. Sedan finns ju känslorna under texten och de kommer ju hos en själv när man läser.

Znogge sa...

Det har hänt mycket på kort tid i många länder men inte i alla.
Denna skulle jag gärna vilja läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har inte läst allt av Ernaux men tyckte om denna, hon har ett speciellt sätt att skriva som tilltalar mig, sparsamt med känsloyttringar.

Znogge, helt annan värld när man tittar tillbaka någon generation. Ernaux är lätt att ta till sig.

wiolettan sa...

En bok som verkligen är i min smak, vad jag kan utläsa av dina utdrag. Borde försöka låna denna, men det få bli senare.

Grattis på namnsdagen.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, du skulle gilla Ernaux bok.

femfemman sa...

Huvaligen! det språkbruket fixar inte min hjärna... Ett handikapp,definitiv... men jag vill kunna läsa snabbt och komma framåt i en handling. Ha det gott!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Annie Ernaux skriver inte svårt!

Hannas krypin sa...

Det låter som en bra bok! Tackar ödmjukast för tipset. :-)

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, värt ett Nobelpris 🙂

Hanna / Rak i ryggen sa...

Grattis på namnsdagen ;)
Ska beställa hem denna. Tack för tips.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, tack, grattis själv på namnsdagen! 💕

Äventyret framtiden sa...

Sakliga litteraturberättelser, rakt upp och ner är ofta väldigt givande.
Jag har inte läst någonting av denna författare men lägger namnet på minnet.

Hanneles bokparadis sa...

Karin, Annie Ernaux är lätt att ta till sig.