Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse (2023) av Anna Grinzweig Jacobsson. Boken utkom på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2023.
Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly?
Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Så inleds denna skrämmande aktuella historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation.
Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet.
"Till sist får Isaak krossa ett glas som en påminnelse om förstörelsen av templet i Jerusalem. Gästerna ropar "Mazel tov!" och en sky av sädeskorn börjar regna över brudparet. Nu kan Rebecka flytta den släta tunna guldringen från sitt högra pekfinger till vänstra handens ringfinger. Ceremonin är avslutad och det festklädda följet promenerar hem genom byn för att påbörja bröllopsmiddagen.
Några timmar och en progrom senare sitter bröllopssällskapet huttrande och darrande i kyrkan, särskilt Rakel som inte har några skor och är blöt om fötterna. De sitter kvar hela natten, tills det börjar ljusna." (sid 38) Flera smakbitar kanske: HÄR.
Pogrom kommer från det slaviska uttrycket för blixtnedslag. På ryska heter åska grom, prefixet po- används för att indikera riktning. En pogrom är alltså en riktad urladdning.
Anna Grinzweig Jacobsson är fysiker och författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wroclaw i Polen och debuterade som författare med Flykten till Marstrand som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969. Hon skriver också essäer och kritik för Göteborgs-Posten.
Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
26 februari 2023
Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse av Anna Grinzweig Jacobsson
Etiketter:
Biografier,
Historia,
romaner 2023,
Smakebit på søndag,
Ukraina
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
den måste jag läsa, tror jag. tack för smakebiten!
Mrs Calloway, intressant och aktuellt, maken lyssnade på henne.
Det som egentligen förvånar mig mest i mänsklighetens historia är nog att ett folk som själva har varit utsatta för förföljelser och utrensningar envisas med att göra samma sak mot andra folk.
Tyvärr finns antisemitismen idag också. I Sverige har den ökat genom den muslimska invandringen.
Aktuell bok, tack för tips.
Tack för smakbiten. Den vill jag absolut läsa.
Finns många intressanta böcker man borde läsa om detta!
Jag har läst många ukrainska berättelser senaste året, tror jag är mättad för tillfället, men noterar namnet om jag blir sugen på flera. Vad roligt att du o maken åker till Paris, där har jag aldrig varit, det låter romantiskt!
Aktuellt, säkert intressant och stark läsning. Tack för smakbiten!
Det var en osedvanligt färsk bok du läser då!
Tack för smakbiten! Ska kolla upp den.
Bokdivisionen, maken var på boksläpp i torsdags och han har redan hunnit läsa boken.
Intressant och hemskt. Ukraina har en grym historia, och grym är tillvaron där nu.
Mösstanten, många döda under andra världskriget, av svält.
Skicka en kommentar