Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

09 februari 2023

De rättrådiga av Tinna Lindberg

De rättrådiga (2023) av Tinna Lindberg
Första boken i ny spänningsserie om diplomaten Linnea Bielke.
Diplomaten Linnea Bielke ska inom kort tillträda sin första ambassadörstjänst och ser fram emot sitt nya liv i Kongo-Kinshasa. Under den förberedande tiden på UD gör hon ett fynd: Hon hittar dokument med ett okänt vittnesmål om flygkraschen i dåvarande Nordrhodesia 1961, där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom.
Kort efter avslöjandet försvinner dokumenten spårlöst från Linneas tjänsterum. Hennes ambassadörstjänst dras tillbaka och det är uppenbart att någon försöker svartmåla henne. Med hjälp av Barbro Christensen, regeringens utredare i Dag Hammarskjöld-fallet, och vännen och journalisten Mia Holmström börjar hon nysta i vem som vill sätta stopp för hennes karriär.
Samtidigt försvinner en av FN:s miljöexperter i Kongo – en händelse med en särskild koppling till Linneas förflutna – och de tre kvinnorna dras in i en dramatisk, parallell historia. Spåren efter miljöexperten visar sig oväntat leda till Norrlands skogar och till hänsynslösa exploatörer som drömmer om att skapa ett svenskt Klondike.
De rättrådiga är en spänningsroman om ett farligt, storpolitiskt spel där ingen skyr några medel – och om att våga göra det rätta i en värld av anpassliga. Boken väver samman flera personers livsöden med politiskt spel både i Sverige och internationellt.
Tinna Lindberg jobbar som jurist och kommunikatör på Utrikesdepartementet.

Stockholm Utrikesdepartementet
"En olustig känsla spred sig genom kroppen, men hon bestämde sig för att följa uppmaningen.
Hon gick tillbaka ut i trapphuset. Två inglasade hissar låg på ömse sidor om trappan och turades om att åka upp och ner mellan det underjordiska kulvertsystemet och högsta våningsplanet på Malmtorgsgatan. Linnea klev in i den ena och drog igen gallerigrinden med ett rasslande. Korgen krängde till och började i sakta mak röra sig upp genom schaktet." (sid 85)

Kongo
Omid ångrade att ha gett henne ledigt.
Men hon hade kommit till honom i labbet och stört vid en olämplig tidpunkt. Han hade varit mitt uppe i något, känt sig stressad och med ett halvt öra lyssnat på hennes snyfthistoria. Det var något om barn som blivit sjuka, hon behövde åka hem till sin by. För att snabbt bli av med henne hade han sagt ja till att stå för kostnaderna för hennes hemresa.  (sid 98)

Kenya
Hennes händer var bakbundna vid en smal träplanka, fäst i vinkel på ena kortsidan av bänken.
Männen kom in i rummet var identiskt klädda i kortärmade skjortor och byxor med pressveck. Det enda som skilde dem åt var att den ene hade håret slätt kammat i sidbena och bar en skål i handen. Den andre var skallig och hade en stor skramlande nyckelknippa fast i sitt bälte. (sid 134)
Modernista.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Boken är alltså skriven av en människa som känner till utrikespolitik och diplomatiskt spel. Den borde tilltala många om den är bra skriven och spännande att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, riktigt intressant!

Veiken sa...

Tack för detta tipset! Den boken ska jag ladda ner nästa gång! :)

Äventyret framtiden sa...

Tack för tipset, boken verkar vara helt i min smak! /Karin

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, jag tror att du kommer att gilla denna 🙂

Karin, intressant och välskrivet.