Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 februari 2023

Fri : en uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi

Fri : en uppväxt vid historiens slut (2022) av Lea Ypi berättar om Lea som växer upp i det stalinistiska Albanien. Det är en tillvaro präglad av isolering, övervakning och umbäranden. Men Lea anar inget av detta. Hon är stolt över sitt fria och jämlika land, och helt ovetande om det pris hennes familj betalat för att överleva.
År 1990 ändras allt. Regimen faller, men den nyvunna friheten visar snart ett annat ansikte, också det brutalt och skoningslöst. Fri - En uppväxt vid historiens slut är en överväldigande och knivskarp berättelse om att växa upp i skiftet mellan kommunism och kapitalism.

Lea Ypi, född i Albanien, är professor i politisk teori vid London School of Economics.

"jag accepterade att historien alltid upprepar sig. Jag minns att jag tänkte: Är detta vad mina föräldrar var med om? Är detta hoppet? Att göras likgiltig inför kategorier, nyanser, distinktioner? Att inte längre bry sig om att bedöma giltigheten hos olika tolkningar, bli likgiltid inför sanningen?
    Det var som att vara tillbaka i 1990. Samma kaos, samma känsla av osäkerhet, samma kollapsade stat, samma ekonomiska katastrof.
" (sid 280)

   "Filosofi. Marxism", envisades han. "Det var vad Mulsåsnan studerade. Samma sak. Till och med Marx visste att det inte var någon mening med det. Vet du vad han sa? Han sa att filosofer enbart har strävat efter att tolka världen. Poängen är att förändra den. Han skrev det i Teser om Feuerbach"
(sid 281)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den har jag just läst. Mycket intressant att få veta mer om hur det var i Albanien och vad som hände efter regimens fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inte mycket man visste om Albanien.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Fastnade inte riktigt för denna. Hade önskat att hon vågat gå lite närmre och inte bara observera. Hur kändes det egentligen?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, vet inte riktigt vilken genre…