Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 februari 2023

Om vintern av Karl Ove Knausgård

Om vintern (2015) av Karl Ove Knausgård som har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om vintern är den andra, med dedikationen Brev till en ofödd dotter, vilken i januari ändras till Brev till en nyfödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi. Ett barn väntar på att födas och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om snö och om kråkor, om tomten och om tandborsten, om likfärd och om sex. Och mitt under skrivandet med boken kommer en ny familjemedlem till världen. Om vintern innehåller flera fantastiska illustrationer av konstnären Lars Lerin.

Medan jag läser denna fina bok så får vi massa snö i Göteborg ⛄️

"Vinterljud
Att gå i skogen på vintern är något annat än göra det om sommaren. Redan på hösten börjar skogen tömmas på ljud, när flyttfåglarna flyger söderut, och när bladen på träden, som under sommarhalvåret har fyllt skogen med sitt tissel, faller av. När kylan kommer fryser bäckarna till is och det jämna sorlet och klucket - som om det är starkt nog låter som ett sus på avstånd, eller till och med, om det strömmande vattnet finner resonans i klyftor eller mot branta klippväggar, som ett dån - upphör. Det första snötäcket får de sista ljuden, de av rasslande steg i löven, att försvinna, samtidigt som andra och större steg blir dämpande. Under de följande månaderna är det tystnaden som ska råda.
" (sid 67) Flera smakbitar: HÄR.

20 kommentarer:

BP sa...

Så du har lyckats plöja dig igenom Knausgårds bok. Gjorde ett helhjärtat försök med hans Kamp, men ga vupp efter 50 sidor. Ungefär som 1793-serien av Niklas Natt och Dag. Ja, jag vet, namnet borde ha varit ett varningstecken;-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, Karl Ove Knausgård har skrivit väldigt varierat, hans årstidsböcker är fina, korta essäer, man kan ta bara några sidor i taget.

Mrs Calloway sa...

jag gillar allt Knausgård skriver. Vinter har jag läst och den tycke mycket om den. tack för smakebit och påminnelse

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, håller med, Knausgård skriver vackert.

Monika sa...

Bra tajmat att läsa en vinterbok när vintern kom 🙂

Mia Eggimann sa...

Jag har inte läst något av författaren, det är väl en sådan författare man antingen älskar eller hatar.

Lyrans Noblesser sa...

Läste ett par av Min kamp, gillar hans sätt att skriva men inte honom lika mkt. Ibland hamnar verkligen författaren i vägen för sin text ...

Klimakteriehäxan sa...

Har läst "Om våren". Blev inte sugen på mer.

Lottens bokblogg sa...

Jag har fortfarande inte gripit mig an något av Knausgård. Har hittills inte lockats.

Cinnamon sa...

Har försökt att läsa Min kamp flera gånger men kom aldrig iin i den. Kanske borde försöka något annat av författaren. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, man får välja de "rätta" böckerna 📚

Robert W sa...

Det här är en författare vars böcker ännu inte hittat hem till mig. Tack för smakbiten!

Paula sa...

Knausgård har aldrig lockat mig, o tror jag låter bli att läsa honom så länge jag har mycket annat jag vet att jag vill läsa.
Tack för smakbit, vinter har vi här i Dalarna om än snöfattig

Bokdivisionen sa...

Jag är på Paulas linje, är inte lockad av Knausgård. Tycker han känns så osympatiskt självupptagen att jag liksom inte vill veta av honom. Precis som med Schulmann. Sen säger ju massor med folk att de skriver bra bägge två men jag väljer andra författare.

Hanneles bokparadis sa...

att läsa en text eller bedöma författaren, det är frågan

znogge sa...

Denna har jag inte läst men jag måste säga att jag är lite kluven till hans böcker.

Åsa sa...

Tack för smakbiten. Numera hör jag bara malande tinnitus året runt, saknar skogens ljud. Också. Så ja, för mig är den där smakbiten lite sorglig. De sinnen man mister sörjer man. Det går inte att komma ifrån. Jag var en sån som även njöt av tystnaden i skogen...

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, tråkigt när sinnena sviktar, jag ska träffa öronläkare nästa vecka.

Mösstanten sa...

Knausgårds årstidsböcker vill jag gärna läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Knausgård har skrivit mycket bra, varierande.