Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 mars 2023

bio En liten bokhandel i Paris

En liten bokhandel i Paris (Il materiale emotivo).
Vincenzo är en medelålders, sorgsen herre som dedikerat sitt liv åt sin lilla bokhandel i Paris och till sin dotter Albertine, som bor med honom ovanpå butiken sedan hon råkade ut för en våldsam olycka. En dag störtar Yolande in i hans affär, en vacker ung kvinna som sprudlar av liv, lust och humor. Charmad av hennes vitala energi vaknar känslor hos Vincenzo som han inte trodde att han längre hade förmåga att känna. Värt att se, såg med elvaåringen.

Den lilla bokhandeln i Paris (Das Lavendelzimmer) av Nina George handlar om Monsieur Perdu som kallar sig för litterär apotekare, men kan han kurera sig själv? Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande i kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade.
Efter att Perdu slutligen förmått sig att läsa brevet lättar han ankar och ger sig av på en resa till södra Frankrike i hopp om att komma över sin förlust och få ett avslut på historien. Med sig har han en storsäljande författare med skrivkramp samt en kärlekskrank italiensk kock, och längs Frankrikes floder reser Perdu, delar ut sin visdom och sina böcker, och visar hur den litterära världen kan ta den mänskliga själen på en resa för att hela sig själv.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Filmer och böcker om bokhandlar blir man ju nyfiken på. Tack för tips!

femfemman sa...

Såc filmen för några veckor sedan.
Blev besviken.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant och trevligt tema.

Anna-Lena både jag och elvaåringen var nöjda 📚

Äventyret framtiden sa...

Jag känner till både boken och filmen men har varken läst den eller sett den. Men jag ska absolut göra det när tillfälle ges, utan minsta tvekan. Har en känsla av en trailer men kan ha fel.
God måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Karin, tack detsamma, filmen och boken är inte samma, bara väldigt liknande svenska titlar.

Znogge sa...

Två trevliga böcker :D

Anna i Portugal sa...

En film för mig och boken med liknande titel låter också läsvärd! Tack

Hanneles bokparadis sa...

en film 📺 och en bok 📓 inte samma 🙂

BP sa...

Den boken läste jag faktiskt. Min bästis Yvonne "tvingade" mig att läsa den. Och japp, jag gillade den. Den var såååå rolig och charmig:-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, bra med boktips! 🙂