Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 mars 2023

De sista tanterna av Fatima Bremmer

De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar av Fatima Bremmer har hon och fotograf Magnus Wennman klivit in i tanternas värld. Följt med Ebba, 85, på syjunta, Maj-Britt, 82 till Salong Fleur, ställt frågor och lyssnat. Boken tar upp ämnen som husmorsideal och familjepolitik, ger bakgrund till tanternas karakteristiska inredning, frisyr, klädstil och fritidsintressen och blickar framåt till dagens hemmafrutrend och tantinspirerade mode.

Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De stod hemma i fläckiga förkläden och rullade köttbullar till de män och kvinnor som nu styr Sverige. De sydde deras kläder, badade dem och talade om vad som är rätt och fel. Hittade knepen för att få pengarna att räcka till under en tid när det inte var självklart att få vara mätt.De svenska tanterna är födda under 1910-1930-talen och tillhör generationerna som aldrig fick en egen ungdomskultur. Riktigt trevlig läsning och hög igenkänningsfaktor.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tanter är betydelsefulla. Det måste man väl tycka när man själv har uppnått tantåldern även om jag hellre klär mig i jeans än i rockklänning.På arbetets museum i Norrköping, när man kommer in till biblioteket, finns ett konstverk, en lång vepa som hänger från taket, och den föreställer den svenska tanten.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, dagens tanter klär ju sig bäst som passar dem, boken har en intressant historisk genomgång, fin läsning, nostalgi.

Äventyret framtiden sa...

Så fint att läsa din recension om tanterna! Igenkänningsfaktorn är stor redan i detta. Den boken ska jag läsa utan minsta tvivel. Tack för tipset!

Znogge sa...

Världen skulle nog må bättre av lite fler tanter :D På något vis finns nog tanten kvar även om det i dag är en annan klädstil och att tanterna har en yrkeskarriär.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, få tanter hemma nu och passar upp andra

Ylva sa...

Fatima Bremmer är bra, jag har hört henne berätta om boken Ett jävla solsken.

femfemman sa...

En del är tanter då de är 20! Andra blir aldrig tanter. Men jag förstår vad som avses. Tror dock att min mor, borta sedan dryga 20 år...född 1921..hade en bra ungdom... Sen om det kallas kultur eller ej... Dansbanor på varje ort, cykel dit förstås, cykel-semester ända ner till kusten... tio mil... tjej-juntor... killarna som följde en till huset, men sen fick vända hem till sej...
Lite spännande liv det också. Men tantboken vill jag gärna läsa... Ha det fint!

Anna i Portugal sa...

Men vad mysig bok det låter som. Passar en tant som mig kanske :)

Klimakteriehäxan sa...

Fram för tanten!!!!

Hanneles bokparadis sa...

passar alla åldrar, även yngre män