Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 mars 2023

Åren : två bröder berättar av Kjell Westö, Mårten Westö 🇫🇮


Åren : två bröder berättar (2022) av Kjell Westö, Mårten Westö om bröderna Mårten och Kjell om deras liv: om uppväxt och tonår, vuxenblivande och åldrande, och om författaryrket som de båda valde. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta bjuder bröderna på kompletterande berättelser från en värld i ständig förvandling. Åren är fylld av perspektivrika och personliga skildringar av hur det var att växa upp i Finland under rekordåren, i ett land och en familj där det förflutna ständigt har gjort sig påmint.

En utvecklingsroman från de första minnena som barn, och uppväxt till man. Liknande skolgång i Finland som jag känner igen. Mycket platser och gator i Helsingfors, där jag inte varit så mycket. En del böcker gemensamma som Kjell läste. 1970-tals kläder, musik och filmer kände man igen. Jag och Kjell har varit på samma konserten i Göteborg och i London. Även helt nya händelser; Putins krig nämns.

Bröderna skriver på svenska men i min finska bokcirkeln läste vi den översatta boken på finska.

"Det var en sommaridyll vi levde i där i Ruovesi. men den hade mörka skuggor. Köket i Stora huset där vi bodde var vänt mot sydost, det hade murriga tapeter och skåp och redan på eftermiddagen blev det dunkelt, mamma var ofta tyst och sluten när hon höll till där. Hos mormor i Lilla huset var det ljusare, dit gick jag för att lyssna på "Naturväktarna" och "På minuten", utan att veta hur stränga levnadsregler mormor hade för sig själv och släktens övriga vuxna." (sid 32)

🇫🇮"Elimme Ruovedellä kesäidylliä. mutta siinä häilyi tummia varjoja. Ison talon eli meidän huvilamme keittiö oli kaakkoon päin, siellä oli synkät tapetit ja hämärää jo iltapäivällä, ja äiti oli siellä usein vaitelias ja sulkeutunut. Mummun luonna Pikku talossa oli valoisampaa, ja sinne minä menin kuuntelemaan radio-ohjelmia "Naturväktarna" ja "På minuten", tietämättä kuinka tiukatmoraalisäännöt mummu oli itselleen ja muille suvun aikuisille määrännyt." (sivu 31)  Flera smakbitar kanske: HÄR.

17 kommentarer:

Veiken sa...

Alltid roligt att läsa om tider och miljöer man känner igen.

Anna i Portugal sa...

Och jag vill kommentera nya header - jättefin med muminservisen och frukten!

Monika sa...

Kjell Westös böcker har jag varit nyfiken på ett tag nu och en är i alla fall inköpt 🙂

femfemman sa...

Alltid något speciellt då man känner igen platser och/eller händelser och företeelser.

Robert W sa...

Två författare som jag inte läst något av. Tack för smakbiten!

Bokdivisionen sa...

Kjell Westöö har jag tänkt att jag borde läsa!

Lyrans Noblesser sa...

Jag fastnade också hos den fina muminfamiljen :) Westö om Westö låter verkligen intressant.

Mia Eggimann sa...

Mycket m och n i den finska smakebiten

Mrs Calloway sa...

hörde dem berätta i Babel. det gjorde de jättefint. tack för smakebiten

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har läst en bok av Kjell Westö.

znogge sa...

Tack för smakbiten. Obekanta för mig, än så länge...

Hanneles bokparadis sa...

Kjell Westö är ganska känd i Sverige

Paula sa...

Jag har faktiskt inte läst mer än en bok av Kjell Westö, Lang heter den och året var 2003! Den svavelgula himlen var omtalad, men har inte blivit läst. Jag är ju uppvuxen i Hfors så det kanske skulle vara givande att läsa den här. Tack för smakbit

Lottens bokblogg sa...

Spännande att skriva tillsammans med ett syskon på det viset. Kjell Westö kände jag till men har inte läst något av honom.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, boken har ganska mycket detaljerade beskrivningar om Helsinki, tror att du skulle gilla boken.

Lotten, verkligen, det skiljer några år mellan, så berättelsen blir intressant.

Ylva sa...

Den vill jag läsa! Jag såg en intervju med bröderna på bokmässan/play. Vad kul för dig att få läsa på finska.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jag är stolt över att behärska finska efter 50 år! 🇫🇮