Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 mars 2023

En bok för Ingen : brev från en underpresterande övermänniska av Isabella Nilsson


En bok för Ingen : brev från en underpresterande övermänniska (2022) av Isabella Nilsson är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Boken låter tankarna löpa fritt och egensinnigt. I dialog med 275 rubriker i Friedrich Nietzsches berömda aforismsamling Den glada vetenskapen (1882) dyker hon ner i enskilda författarskap, reflekterar över mänsklighetens egenheter och brottas med sina egna tvångstankar. En bok för Ingen är en bok för alla som någon gång känt sig som en underpresterande övermänniska.

Isabella Nilsson är fyndig, rolig, många tankeväckande formuleringar:

"34. Historia abscondita
På mänsklighetens tid var det coolt att säga Äsch det löser sig. Människor som inte sa Äsch det löser sig klassificerades som ältare. De flesta ältare var allältare, men även växtältare förekom. Dessa kallades också för idisslare. Under största delen av mänsklighetens tid var köttältrarna ganska sällsynta men deras avtal ökade på slutet, när köttskammen bredde ut sig i samhället.
" (sid 40)

"37. Utifrån vanföreställningar
Kärleken
Är det bättre att älska och förlora än att aldrig ha älskat alls? Nej, bättre än att aldrig ha älskat alls är att älska att förlora.

Livets mening
Nej. Det är ingen idé att försöka ta reda på vad livet handlar om. Handlingen kommer visa sig vara mycket enkel, och därför helt obegripligt.
" (sid 42)

A som i Alice : en Lewis Carroll-encyklopedi
(2021) av Isabella Nilsson och Jonas Ellerström är en associativ tankelek från A till Ö där författarna rör sig fritt mellan den viktorianska värld som födde Alice och den flora av nytolkningar som gjort henne odödlig.     (bernur här läst: HÄR.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressanta tips om böcker från en författare som jag inte alls känner till.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Isabella Nilsson är väldigt intressant författare, denna är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023, trevlig läsning.

Znogge sa...

Tack för tipset. Låter annorlunda men definitivt intressant :D

wiolettan sa...

Häftiga utdrag, ur Livets mening som exempel, helt underbart.
Låter som en annorlunda bok. Jag känner inte alls till denna.

Hanneles bokparadis sa...

riktigt tankeväckande läsvärd bok

femfemman sa...

Sådana funderingar är intressanta att läsa. Alltså en bra bok att äga! Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, boken väcker många tankar, köpte en egen.

Jenny B sa...

Jag har också just läst En bok för Ingen och tyckte att den var riktigt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Jenny B, Isabella Nilsson är intressant författare.