Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 mars 2023

kulturella kvinnor - kulturfråga


spontant vill jag skriva pass... svårt, tänker på Marilyn Monroe en läsande tänkande kvinna, som inte riktigt blev tagen på allvar. Michelle Obama, advokat och författare. Ulrika Knutson, journalist och författare, hedersdoktor vid Göteborgs universitet, skriver intressanta böcker om kvinnor. Nadia Murad kurdisk människorättsaktivist från Irak, hon fick Nobels fredspris 2018. Donna Strickland är den tredje kvinnan som fått Nobelpris i fysik 2018 för banbrytande uppfinningar inom laserfysik. Borde frågat fjortonåringen för hon har bättre koll på musik, jag glömmer namn.

Idag är det 8 mars och Internationella kvinnodagen. Vilka kulturella kvinnor vill du uppmärksamma idag? undrar: Enligt O i veckans Kulturfråga.

14 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Det var inte helt lätt, tycker jag. Borde väl frågat 17-åringen :D Ulrika Knutson var ett intressant namn.

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, precis, de yngre har bättre koll 🙂

femfemman sa...

Finns många starka artister. Molly Hammar är en. Helena Bergström är en annan. Selma Lagerlöf ....
Kanske jag inte förstår frågan... eller unnebörden...jag skulle kunna "rabbla upp"
Många..

Ha en god dag!

Znogge sa...

Det är verkligen inte helt lätt. Själv tycker jag att det finns massor med kvinnor som inte tagits på allvar av olika anledningar och jag skulle egentligen vilja lyfta fram dem alla!

Hanneles bokparadis sa...

Många kvinnor som skulle behöva lyftas fram.

Klimakteriehäxan sa...

Jag valde tre i högsta grad levande kvinnor. Tänkte lite på Robyn men hon fick inte vara med ändå. Michelle O klart värd en plats! Tänker läsa någon av hennes böcker endera dagen.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, mina damer är också i högsta grad levande kvinnor, undantaget Marilyn Monroe som fick bestämma alldeles för lite i sitt liv.

Anki sa...

Toni Morrison, som omkom 2019 är värd att uppmärksamma. Och Joyce Carol Oates. Och så många andra kvinnor! :)

Mrs Calloway sa...

det finns väldigt gott om kvinnor som skulle försvara sin plats i det här sammanhanget! behöver verkligen inte fråga om hjälp. det är ju vad jag tycker som gäller. det räcker långt!

Hanneles bokparadis sa...

Anki, Kvinnodag behövs varje dag.

Mrs Calloway, jag är dålig på namn... på sånt jag gillar

Äventyret framtiden sa...

Jag förstår att man ska lyfta fram kulturella kvinnor. Givetvis.
Väldigt spontant tänker jag på Lucinda Riley som skrev om De sju systrarna, vilket i sig förstås är i uppdiktad romanform men likväl symboliserar många olika kvinnotyper. En åttonde bok är på gång har jag förstått men den handlar om Pa Salt, adoptivfadern till de sju systrarna.

enligt O sa...

Tack för inlägg om intressanta kvinnor!

Veiken sa...

Jag skulle vilja lyfta fram de kvinnor som arbetar i motvind, kanske till och med orkan för att försvara aborträtten i olika länder som går många många år tillbaka! När ska män lära sig att kvinnor bestämmer över sin egen kropp?

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, nu verkar det gå bakåt med många rätttigheter för kvinnor i många länder.