Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 mars 2023

släng inte mat - fem en fredag


Vi slänger mycket mat hemma: varje person slänger i genomsnitt 45 kilo ätlig mat och dryck i soptunna och vask, enligt Naturvårdsverket. Matsvinnet kostar ett genomsnittligt hushåll om fyra personer cirka 6 000 kronor årligen. Kaoskomponera: Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle ha slängts. Klimatklipp: Att fynda en vara som närmar sig bäst-före-datum. Dekantera: Att skära bort möglet från osten, ofarligt att äta resten. Se ett litet inslag med bra tips: HÄR.

1 Hur är du en riktig Svensson? har villa, volvo...
2 Vad gör du direkt när du kommer hem? tvättar händer, byter kläder.
3 Vilken tid går du och lägger dig? efter tio.
4 På vilket sätt är du tråkig? skrattar för lite.
5 Har du en Ove Sundberg i ditt liv? vem är det...?

Medelsvensson Fem en fredag hos: ElisaMatilda.

27 kommentarer:

Mösstanten sa...

Här slängs inte mat. Rester är jättegott och praktiskt. Är det en gryta eller soppa brukar smaka ännu bättre en annan dag. Om restenmaten inte räcker till en full måltid brukar vi lägga den på en omelett eller i en soppa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, visst är det praktiskt att laga mat som räcker flera dagar. Alla små slattar... perfekt i omelett och annat, dumt att slänga bra mat, bra tips i filmsnutten.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Bra tips i filmsnutten, nu kan man sluta ha dåligt energisamvete för att kylskålet är jättekallt :)

femfemman sa...

Inte mycket mat som slängs här heller. Oftast några kokta potatis som blivit lite ofräscha...Eller bröd som möglat Tar med till dottern och ger hennes hönor, om det blir ris eller pasta över. God fredag!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, temperatur har betydelse, inte ha mat framme på bordet.

Anna-Lena, kolla filmsnutten, bra tips för de där små slattarna.

Anna i Portugal sa...

Jag har inte slängt mat på flera år. Vi äter upp allt innan vi köper nytt. Det här är så viktigt att lyfta, matsvinnet är verkligen helt vansinnigt. Kanske de höjda matpriserna ni drabbats av kan ändra beteendet hos någon.

Znogge sa...

Här slängs ingen mat utan vi äter upp. Med tanke på matpriserna är det inte försvarbart att kasta och det finns andra anledningar till att inte göra det.

Mrs Calloway sa...

slänger ogärna mat. vet inte heller riktigt vad som utmärker Ove mera än att han är snål. jag trodde att du skrattade hela tiden med dina fina barnbarn. har villa, men inte vovve och Volvo

Hanneles bokparadis sa...

kanske förbättring nu i dyrtider

Karoleen sa...

Jag har svårt för att slänga mat och försöker verkligen bli bättre och bättre. jag lagar ofta kylskåsrensmat och det är något jag älskar, för då blir jag kreativ. Att slänga mat känns väldigt dumt! ha en fin helg!

Klimakteriehäxan sa...

Bra nytolkning av ordet "dekantera"! Själv serverar jag inte sällan den överraskande middagsrätten "kylskåpsrens". Slänger i princip inget.

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Ove Sundberg är från tv-serien Solsidan. En dryg typ.

Hannas krypin sa...

Vi slängde tyvärr en del förr men har blivt bättre. Det är helt klart väldigt onödigt att slänga mat. Läste om en som slängde allt som var i kylskåpet inför en storhan dlning för att hon ville ha allt fräscht. Snacka om slöseri....

Hanneles bokparadis sa...

älskar att vara kreativ och skapa av rester 🥦🌶️🧅🥕

Violen sa...

Vi slänger inte mycket mat, försöker ta vara på det mesta. Vår lunch består ofta av "kylskåpsrensning" med idel nykomponerade rätter. Ofta blir det väldigt gott!
Ha det bra!

Ingrid sa...

Att inte släng mat har man fått lära sig från barnsben.
Villa och Volvo det är ju så medelsvensson!
Ha en fin helg!
/Ingrid

Susjos sa...

Min mamma slängde aldrig mat, och inte jag heller. Fryser in rester, eller så blir det till lunch nästa dag :-)
Ha en fin helg!

Kina sa...

Försöker också ta till vara all mat. En del mat är t.o.m. godare när man lagar till det en andra gång! Tydligen fler som inte tittar på Solsidan. Trodde jag var ensam om det! Ha det gott!

Susie på Stjärnarve... sa...

Kul att se dina svar - och att dt är fler som inte sett den svenska serien...
KRAM-Susie

Ylva sa...

Jag är uppvuxen Svensson, en familj med två barn som bodde i radhus och hade Saab (nästan villa, volvo, vovve) men bytte bort namnet Svensson.

BP sa...

Så jag skrattade åt ditt svar till fråga fem. Svarade precis likadant! Har aldrig sett Solsidan som jag googlade mig fram till. Tur, då var jag inte ensam om att ha urusel allmänbildning vad gäller serier;-)
Å det där med att skratta för lite är väl enkelt åtgärdat, eller hur?!!
Villa, Volvo - två av tre. Saknas bara vovven. Jag har alla tre "måsten" kvar för att kvalificera mig som medelsvensson;-)

Hanneles bokparadis sa...

ganska vanligt att vuxit upp i en svensson-familj.

Rosor och ruiner sa...

Tack för användbara "nyord"!

Paula sa...

Min mormor som jag växte upp med lärde mig att ta vara på all mat, alla rester åts upp. Det är nog det jag är bäst på idag, att tota ihop något med de rester man har hemma. De allra flesta verkar byta kläder när man kommer hem, undrar om det är något nytt eller om man alltid gjort så, kan inte minnas ens hur jag gjorde för typ 50 år sedan

Hanneles bokparadis sa...

Paula, viktig konst, under kriget tog man vara på allt, återvände saker.

Bokdamen sa...

Skrattar du mindre? Lite förvånad blev jag av det svaret :) Tror fler tar vara på matrester och liknande nu, det hör jag runt mig iaf.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, kan bero på att jag inte jämt har sällskap 🙂