Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 mars 2023

trädgård - helgfråga

Vi har haft trädgård tre decennier, gjort trädgårdsresor till England. Jag har flera meter trädgårdsböcker (bokhyllan bakom barnbarnen), läser en hel del. Sniglarna gör att vi inte kan odla så mycket ätbart, tomater på altanen ibland. Men vi har flera sorters bärbuskar och fruktträd, till stor glädje för barnbarnen. Gillar formklippning (topiary), beskär en del i vår trädgård.

Sista torsdagen i mars månad och nu hoppas man våren tar fart på allvar. Då kanske man börjar odla eller något sådant, i pallkragar? Läser du faktaböcker? Om ja i så fall om vad? Veckans helgfråga hos: Mia.

 
Att kombinera författare och trädgård, finns inget bättre!
Den hemliga trädgården : om trädgårdar i litteratur och verklighet
av Ronny Ambjörnsson besöker barndomens trädgård, det antika Grekland, renässansens Italien, Edens lustgård, trädgården som en metafor.

Virginia Woolf's Garden : The Story of the Garden at Monk's House av Caroline Zoob innehåller massa bilder om Woolfs trädgård och hem. Virginia Woolf skapade trädgården tillsammans med maken, hon skrev de flesta av hennes romaner på Monks House.

 In the Garden with Jane Austen av Kim Wilson berättar om olika trädgårdar som Jane Austen skulle skulle tycka om att besöka. I boken finns trädgårdar som använts i filmer. Jane Austen skriver i Mansfield Park: "To sit in the shade on a fine day, and look upon verdure, is the most perfect refreshment."

16 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Min trädgård skulle nog uppskatta om jag var mer intresserad av den. Det blir bara några pallkragar vid sommarstugan, dem orkar jag sköta om.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, pallkragar är toppen, fint att äta egenodlat.

Mrs Calloway sa...

The Writer´s Garden har jag lånat hem. Ambjörnssons trädgårdsbok gillar jag väldigt mycket. In the Garden with Jane Austen måste jag försöka få tag i. jag läser gärna böcker om rosor också

Mia Eggimann sa...

När min far levde behövde jag aldrig läsa trädgårdsböcker men nu så

Anna i Portugal sa...

Att jag gillar trädgård har du redan koll på :) Men läser faktiskt inte så mycket böcker om det. Jag kör trial and error, om jag vill veta något så googlar jag. Men visst kan jag glädjas åt skönlitteratur där trädgårdar beskrivs.

Hanneles bokparadis sa...

läser gärna om andras trädgårdar, gjort flera trädgårdsresor i England 🇬🇧

znogge sa...

Jag älskar vår trädgård men den skulle behöva mycket mer tillsyn så jag får ta mig i kragen och det nu! Har inte en enda trädgårdsbok men en syster som är ett vandrande orakel. Får nog prata med henne...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, alltid trevligt att prata trädgård 🌻🌿🍒

femfemman sa...

Odlar på så gott jag kan. Tomatfröba har grott... Hoppas att de får tillräckligt med ljus för att växa till sej, även detta år. Trädgårdsböcker...orkar inte med sådana...De känns så krävande... God kväll!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, inte krävande att titta på andras trädgårdar.

Lena sa...

Eftersom jag inte har någon trädgård längre sedan många år tillbaka, så blir det inte att jag läser denna typ av böcker. Men förr så.

Robert W sa...

Vi har en jättestor tomt. Tyvärr är jag ganska ointresserad av trädgårdsskötsel.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, stor kal gräsmatta väcker inga fantasier...

Hanneles bokparadis sa...

Alba

Åsa sa...

Jo, det är knepigt det där med sniglarna. Hoppas det blir bättre i år. Längtar till barmark, så mycket snö och kyla nu. Trädgårdsböcker kan vara inspirerande.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, trädgårdsböcker kan vara ren njutning.