Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 april 2023

Ögonblick av frihet : dagboksblad 1915-1941 av Virginia Woolf

Ögonblick av frihet : dagboksblad 1915-1941 (A moment's liberty: Theshorter version) av Virginia Woolf har jag tänkt läsa länge men boken har bara blivit kvar i hyllan. Först när jag lyssnade på Peter Englund i P1 som berättar att han läser ur dagboken varje dag: "Virginia Woolf är aldrig någonsin tråkig." Lyssna: HÄR.

Boken är på 780 sidor, ämnet lockar inte till sträckläsning, man vill fundera och njuta.

   "Jag tycker om londonlivet så här tidigt på sommaren - att strosa på gator och gona sig i parker, och om mina böcker får framgång, om vi kunde börja bygga ut Monks och installera radio åt Nelly och om - om - om. Men det jag verkligen skulle vilja är att ha tre pund till att köpa mig ett par kängor med gummisula och ge mig ut på fotvandring om söndagarna. En sak förefaller mig vara ställd utom allt tvivel, med tanke på mitt nuvarande sinnestillstånd: att jag äntligen har borrat mig ner i min oljekälla och inte kan skriva fort nog för att få upp allt till ytan. Jag har nu minst sex noveller som väller fram inom mig och känner äntligen att jag kan skapa ord av mina tankar. Och tänk om jag skulle bli en av de intressanta - jag ska inte säga främsta - men intressanta romanförfattarna?» Ur dagboken den 20 april 1925. Översättning Rebecca Alsberg.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det måste vara en fin bok att ha, särskilt för dig som är så inriktad på brittisk litteratur. Jag antar att den både ger inblick i Virginia Woolfs tankar och skrivande och hur det över huvud taget kunde vara att leva då.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant med en kvinnlig dagboksskrivare.

Klimakteriehäxan sa...

Det vore kul att hitta en bok som funkar som Peter E beskriver: bra med en bit om dagen. Tror inte jag har någon sån på lut.

Veiken sa...

Det är trevligt att läsa dagböcker, men att sträckläsa blir nog både svårt och jobbigt!

Znogge sa...

Det är en mastig bok men det fungerar väl bra att läsa en bit i taget. Vissa böcker fungerar bäst så faktiskt.

Hanneles bokparadis sa...

fint att hitta en bok som ger tankar och glädje lite längre.

KajsaLisa sa...

Strosa runt på Londons gator och gona sig i parker låter inte helt fel.Får se när nästa gång blir.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, skulle vara helt underbart nu på våren! 🇬🇧