Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 april 2023

Vi av Edgar Corvera - smakbit

Vi (2023) av Edgar Corvera berättar om Orlando som föds i Minsk på 1980-talet men när Sovjet faller flyttar familjen till Sverige. Trettio år senare har han blivit pappa. Livet består av tidiga förskolelämningar och långa pass på en gruppbostad, medan allt han vill är att skriva. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd.
    Vi är en finstämd roman om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur. Den rör sig mellan nu och då, mellan vardagens slit och minnena från en återresa till Minsk.
   "En vacker sommarkväll. Björkarna lyser i skuggornas svärta. Det är sista gången vi besöker Belarus. Jag är fyra år. Jag håller i en Kalasjnikov och bredvid står Volodja och håller en fotboll. Mamma är gravid med min syster. Det är som om ett djupt andetag omsluter oss. En paus innan familjen klyvs som en atomkärna."
    Edgar Corvera är bosatt i Stockholm och arbetar som logoped, han är utbildad på masterprogrammet för Litterär gestaltning på HDK-Valand i Göteborg. Vi är hans debut.

"Medan jag torkar, borstar tänder, skyndar på, knyter skor, ringer taxichaufförerna. De säger att de är framme fast de är på väg, vill att alla boende ska stå klara utanför gruppbostaden när de kommer för att hinna få in fler körningar. En efter en följer jag de boende ut på parkeringen och m¨ste springa tillbaka för att jaga på de andra.
    Det första jag gör när alla åkt är att gå in i köket och slå på P1. Stuvio Ett handlar om valet i Belarus. Lukasjenko har utropat sig till landets president igen men folket har svarat. Jag tar fram min telefon. Via Youtubekanalerna YVDozjd och NEXTA kan jag följa händelseutvecklingen i realtid. De breda boulevarderna i Minsk flödar över av demonstranterna i vitt och rött. Demonstrationstågen går unga som gamla och ropar: Uchodi!... Uchodi!
     Jag försöker urskilja Volodja på något av klippen. Det är alldeles för mycket folk. Plötsligt exploderar en granat i folkmassan.
" (sid 11) Flera smakbitar: HÄR.

16 kommentarer:

Robert W sa...

"En paus innan familjen klyvs som en atomkärna" var ett intressant bildspråk.

Mrs Calloway sa...

intressant bok, uppenbarligen. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

en intressant välskriven debut som innehåller mycket

astridterese sa...

Det hørtes ut som en interessant bok, kanskje spesielt for det den forteller om et diktatur. Jeg har lest noen bøker om den styreformen, men kunne tenke meg å lese fler. Ha en riktig fin søndag!

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, både om diktatur i Belarus och livet i Sverige, ha en fin söndag!

Monika sa...

Okänd bok för mig. Bra att de här böckerna skrivs.

Anna i Portugal sa...

En bok jag vill läsa. Tack

Znogge sa...

Tack för smakbiten och tipset. En ny bok och författare för mig.

Lyrans Noblesser sa...

Intressant tips, tack för smakbiten!

Lottens bokblogg sa...

Det låter som en intressant bok, tack för tipset!

Paula sa...

Hela bokvärlden svämmar nu över av litteratur från öststaterna. Det är inte längre bara ryska och ukrainska utan även som här vitryska författare. Det är angelägna böcker men jag känner att det börjat gå lite inflation i antalet. Hur många liknande berättelser pallar man med? Många förmodligen, men jag behöver läsa annat också. Tack för smakbit, återkommer nog till denna lite senare

Jokke sa...

En intressant bok tror jag. Knappast översattes.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten, ingen bok eller författare som jag har hört talas om.

Bokdivisionen sa...

Den låter intressant!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Skriver upp den.

Hanneles bokparadis sa...

debutboken är helt ny