Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 juni 2023

De åtta bergen av Paolo Cognetti

De åtta bergen (Le otto montagne)
av Paolo Cognetti handlar om vänskapen mellan två pojkar som så småningom växer upp till män, vad det innebär att bli vuxen och om den moderna människans längtan och sökande. Pietro växer upp i Milano men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i Milano men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen; Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består vänskapen mellan de båda, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft. En bok  jag tyckte mycket om och ville inte sluta läsa.

"Pappa lät mig gå först på stigen. Han höll sig ett steg bakom, så att jag kunde höra ett hjälpande ord om det behövdes och hans andetag i nacken. Jag hade fått några få och tydliga regler att följa: ett, hitta tempo och hålla det utan att stanna; två, inte prata; tre, att vid ett vägskäl alltid välja den väg som fortsatte uppåt. Med rökningen och kontorslivet han ägnade sig åt pustade och stånkade han mycket mer än jag, men under åtminstone en timme tillät han inte ens pauser för att hämta andan eller dricka, eller betrakta omgivningen. Skogen fascinerade inte honom. Det var mamma som under våra utflykter runt omkring Grana pekade ut växter och träd för mig och lärde mig deras namn" (sid 38) Flera smakbitar: HÄR.

Romanen glimrar av vackra miljöbeskrivningar samtidigt som den skarpt skildrar familje- och vänskapsrelationer och ställer stora existentiella frågor. Efter en rad rosade kortberättelser och noveller är De åtta bergen Paolo Cognettis första roman, för vilken han belönades med Italiens mest prestigefyllda litteraturpris Premio Strega och franska Prix Médicis étranger. Rättigheterna är sålda till 39 länder.

19 kommentarer:

Rämmengården sa...

Tack för boktips

Geddfish ♥ sa...

Tack för boktips! Saknade ditt bokmärke idag.

Hanneles bokparadis sa...

Geddfish ♥ tyckte mycket om denna, det ar varit Virginia Woolfs dag.

Mrs Calloway sa...

låter som något jag vill läsa. tack för smakebiten!

Monika sa...

Italienska böcker är jag alltid nyfiken på!

femfemman sa...

Vet att jag är lite tokig... men längre miljöbeskrivningar, de skummar jag snabbt igenom. Liksom beskrivningar av sexuellt slag. Går att beskriva både det rna och andra med ett par meningar..och sedan komma vidare i handlingen. 😊 God söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Miljöbeskrivningar får en att lämna läsfåtöljen och lära känna en helt ny plats, känslan av att vara där!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har bara läst Alkemisten av författaren.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Det verkar vara en läsvärd och intressant bok så den noteras.

Hanneles bokparadis sa...

denna är Paolo Cognettis debut, enda bok hittills, mycket läsvärd.

Paula sa...

Jag gillar miljöbeskrivningar, mycket! Tror jag vill testa att läsa den här, kan inte minnas att jag läst många italienska författare. Tack för smakbit

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten min pappa hette Bruno

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Kände inte till den b

Åsa sa...

Nytt författarnamn för mig. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

visst är det toppen att få smakbitar på böcker man inte känner till.

Sara Pepparkaka sa...

Vi var uppe i bergen på vår resa förra veckan, så på det viset kändes smakbiten ganska lämplig för mig!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, låter vackert!

Mösstanten sa...

En bok som verkligen är läsvärd.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, helt underbak bok som man önskar bara skulle fortsätta.