Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 juni 2023

En piga läser : kritik och litterära reflexioner av Birgit Munkhammar

En piga läser : kritik och litterära reflexioner (1998) av Birgit Munkhammar innehåller blandad dagskritik - både berömmande och starkt kritisk, feminismen och det kvinnliga skapandet, fransk litteratur, ung och arg - om det engelska 60-talet. Lånade boken på biblioteket.

Intressant läsning om och av många författare och böcker man läst och känner till; Ernst Brunners avhandling om Edith Södergran (oläst i min bokhylla), Vita Andersen, Edith Wharon, Barbro Lindgren, P D James, Kerstin Ekmans Händelserna vid vatten, Donna Tartts Den hemliga historien, Joyce Carol Oates, Stenhals Om kärleken, Marguerite Duras, En diskret intimitet av Annie Ernaux. Och mycket mer.

När flickebarnen växa till
bliva de utestängda från ljuset
och kastade i ett mörkt rum.

     Till Eros av Edith Södergran, uppväxtskildring

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Har aldrig läst något av Birgit Munkhammars. Säkert intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, beläst kvinna, boken innehåller mycket intressant läsning.

znogge sa...

Det låter väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen intressant läsning!

Jokke sa...

Jag har inte läst denna, men Tartts och Brunners böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, känner till Donna Tartt men inte läst henne.