Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 juni 2023

Erfarenheter av Valle Wigers

Med författare som Theodor Kallifatides, Viveca Lärn, Nina Wähä m fl. 13 noveller av kända och ännu okända författare i: Faktum.
Erfarenheter av Valle Wigers, Göteborgare född 1976 som läste Fantomerna av Klas Östergren och Förorternas Buddha av Hanif Kureishi som tonåring och insåg vad han ville göra. Debuterade 2013 med uppväxtskildringen God natt, oktober och fortsätter att skriva för att känna sig levande.

Berlin stadsdel för stadsdel : en hel guide till en delad stad (2010) av Valle Wigers. en guide utöver det vanliga som behandlar andra aspekter av Berlin än sina föregångare. Inte för att det är viktigare med butiker och restauranger och barer än muren och tredje riket och Brandenburger Tor, men för att det är svårt att skriva om allt i en stad, utan att någon del blir lidande. Därför kan denna guide ses som ett komplement till tidigare guider. Boken svår att få tag på, men nu får vi läsa en novell från den tiden:

Erfarenheter av Valle Wigers.
Han har länge velat skriva en berättelse med avstamp i hans eget 90-tal i Berlin. Novellen handlar om ung kärlek, otillräcklighet och förluster. Igenkänning, minnen. En liten stor novell som väcker tankar, många funderingar. Leva och låta leva?

"Allt är en röra. Vi kommer hem från Ikea med saker som antingen är för breda för det smala köket eller för små för att fylla ut vårt enda stora rum. Glödlampor med fel storlek på foten. Rullgardiner vi inte orkar montera. Gardinstänger vi aldrig orkar sätta upp. Prydnadskuddar som inte har någonting att pryda, utan bara ligger utspridda på parketten.
     Jag är ung, hon ännu yngre. Redan de första veckorna som som sambor ställer oss på prov.
"

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tips! Helt ny författare för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det finns många bra författare som inte syns Så mycket.

Klimakteriehäxan sa...

Undrar om han är son till min gamla kollega Kjell? Som också skrev. Bl a.

Znogge sa...

Intressant och Berlin är för övrigt en fantastisk stad!

Hanneles bokparadis sa...

läst en bok om Göteborg av Kjell Wigers och bloggat om den,
har besökt Berlin på dotters skolresa för ett antal år sedan