Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 augusti 2023

Änglarnas uppror av Anatole France

Anatole France mottog Nobelpris i litteratur 1921 Svenska Akademiens motivering: ”såsom ett erkännande av hans lysande författarverksamhet, präglad av ädel stilkonst, av vidhjärtad humanitet, av behag och franskt lynne

En av Frankrikes och Europas mest lästa författare. Han blev medlem av Franska akademien 1896. Frances samtliga verk hamnade på Romersk-katolska kyrkans lista över bannlysta böcker. Han växte upp omgiven av böcker, i en bostad ovanpå faderns bokhandel vid Quai Malaquais, och läste hela livet kopiöst. Sin formella utbildning ägnade han däremot ett mer förstrött intresse – han var en medelmåttig elev vid en prestigefylld jesuitskola, som grundlade hans motvilja mot katolicismen, och även vid senare studier i litteratur och filosofi. Drottning Gåsfot är mest känd av Frances böcker.


Änglarnas uppror (1914) av Anatole France.
Vad händer när en skyddsängel under sitt besök på biblioteket börjar läsa teologiska böcker och inser att Gud är en tyrann? En liten men rolig och tankeväckande bok. I skuggan av Saint-Sulpicekyrkan ligger familjen d’Esparvieus palats, ett strängt trevåningshus, mellan en mossbevuxen gård och en trädgård, vilken med åren krympt ihop mer och mer allteftersom nya, ständigt högre och mer påträngande byggnader inkräktat på dess mark, men där ännu två stora kastanjer breder ut sina slokande lövmassor.

Trevligt tema att skriva om nattlivet på ett bibliotek, vet inte om France var den första som skrev om det. Den gamle bibliotekarien Sariette ville inte att någon skulle låna hans böcker, han använde alla dagar till att arkiverar dem. Han hade skapat det sinnrikaste nummersystem, som sinte var till någon hjälp, när man söker en bok som inte står på sin plats. Under den följande månaden var bordet varje morgon belamrat av böcker, Grekiska, latinska och hebreiska skrifter låg om vartannat. 
Jag hade ingen aning om hur många olika sorters änglar det finns, France beskriver de flesta. Den äldste sonen Maurice träffar den gifta Gilberte, och ingen önskar att en ängel gör sig synlig i sovrummet:

"ingenting distraherade honom längre från den åtrå han kände. när han såg på henne. Skapad att tjusa och behaga, glädde Gilberte av sig öppet och ogenerat, som den kvinna som vet, att det för henne är passande att vara naken och anständigt att visa sin skönhet. Han älskade henne först med ursinnig glöd, piskad av det oemotståndliga. Tvång som styr gudar och människor. I trots av sitt bräckliga yttre var Gilberte stark, och hon utstod den oundviklige gudens slag utan att svikta. Därefter älskade han henne mer behärskat, i enlighet med den fintliga kärleksgudinnan Venus' råd. Då han märkte. att hon fann behag i dessa lekar, förlängde han dem, ty det ligger i älskarens natur att vilja tillfredsställa den älskade. Sedan försjönk de båda i en tyst och behaglig dvala." (sid 50) Flera smakbitar: HÄR.

14 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Den verkar lite småkul och fint omslag.

Hanneles bokparadis sa...

Mia, ett omslag från 1950-talet.

Monika sa...

Kände inte till denna.

Lotten sa...

Låter som en premiss för en bra historia.

Bokdivisionen sa...

Är änglar och helgon samma sak? Det verkar finnas hur många skyddshelgon som helst förstår jag när jag läser Outlanderserien (och några är katoliker).

Mrs Calloway sa...

har läst annat av Anatole France som jag gillat. tack för smakebit!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, nej, inte i boken i alla fall, finns ärkeänglar, keruber, serafim...

åsa sa...

Spännande. Fint omslag. Inget jag läst/hört talas om… tack för tipset 😄
/åsa

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! har inte läst något av författaren.

Hanneles bokparadis sa...

de gamla Nobelpristagare läser man inte så ofta men denna är klart läsvärd, förståeligt att kyrkan förbjöd hans böcker för hundra år sedan.

Åsa sa...

Tack för smakbiten! En bok och författare jag alls inte kände till förut.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, jag är nyfiken på de äldre Nobelpristagare.

Mösstanten sa...

Anatole France borde jag verkligen läsa något av. Läste Drottning Gåsfot när jag var tonåring. Tyckte väl inte det var så vidare bra, men vad begrep jag då?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Änglarnas uppror är intressant läsning.