Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 augusti 2023

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

Bokhandeln i fyrtornet (The Lighthouse Bookshop
2023) av Sharon Gosling har jag köat på biblioteket. I hjärtat av en avlägsen by nära Aberdeenshirekusten i Skottland står ett malplacerat fyrtorn. Det byggdes för 200 år sedan av en excentrisk markägare och inhyser nu den enda bokhandeln på flera mils avstånd. Nominerad till Årets Bok.
Boken innehåller allt som behövs för en trevlig lässtund. Olika karaktärer, fina miljöer, bykänsla, ett gammalt hus som byggts som privat bibliotek av en excentrisk person. Byggnaden lever kvar som bokhandel, byns samlingspunkt med fika och kakor för besökare. Alla känner alla och snart vet alla allt om nykomlingar också. Tvåhundra år gamla hemligheter. Fyrbyggande, The Lighthouse Stevensons nämns, hans brev, klart att hans bok finns i min bokhylla: HÄR. En trevlig bladvändare som man vill läsa färdigt.

"Och böcker", instämde Rachel. Han hade rätt. Till och hennes lilla folkvagnsbuss hade varit full med böcker från seconhandbutiker och garageloppisar som hon passerade i stad efter stad. En gång i tiden hade hon inte fått ha några böcker alls, och när hon väl fick det hade hon försökt läsa allting, försökt hitta alla flyktvägar som fanns som hon kunde ta med sig i sitt lilla mobila hem. (sid 141)

4 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Hoppla - det där är nog en bok för mig! Tack, du förlänger min att-läsa lista varje vecka :)

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, jag tyckte mycket om denna.

Znogge sa...

Tack för tipset. Det låter som en bok helt i min smak.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en av sommarens bästa läsupplevelse.