Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 september 2023

Vicekonsuln av Marguerite Duras

Vicekonsuln (1966) av Marguerite Duras, förord och översättning Kristoffer Leandoer.
I handlingen finns en udda gestalt: Den mystiska tiggarkvinnan från Kambodja, vars vistelse i Indien förbryllar européerna. Men kvinnan verkar på samma vis vara lika undrande inför dem. Vicekonsuln och Anne-Marie förenas i sin besatta nyfikenhet av tiggerskan, som i deras ögon förkroppsligar kontinentens hungrande folkmiljoner som omger deras cocktailpartyn.

Monsunmånad i Calcutta. I stadens hetta befinner sig Anne-Marie Stretter, den franska ambassadörens vackra men uttråkade hustru. Som i en desperat jakt på en ansvarslös ungdom hon aldrig hade, söker hon nu kärlek från unga älskare. En av de män som faller för henne är vicekonsuln av Lahore, en enstöring med benägenhet att ta till våld och få irrationella vredesutbrott.

"De är tusentals i Pursatregionen, bortkörda kvinnor, gamlingar, muntra pratkvarnar, deras vägar korsas i jakten på mat, de talar inte med varandra. Föd mig, natur. Det finns frukter, gyttja, färggranna stenar, Hon har ännu inte kommit på hur hon ska bära sig åt för att fånga fiskarna som sover vid flodstranden. Hennes mor sa till henne: Ät, bry dig inte om din mor, ät, ät. Hon letar länge och väl under eftermiddagsvilan. Slättland, ge mig något att tugga på. Hon plockar frukt när hon hittar den, vildbananer, risplantor, mango, hon tar med sig det till stenbrottet och äter, tuggar riset till en söt och ljummen välling, sväljer." (sid 24) Fler smakbitar: HÄR.

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

har inte läst, men det skulle jag. nog göra. tack för smakebiten!

Monika sa...

Namnet är välbekant, men jag har inte läst något av henne.

Hanneles bokparadis sa...

Duras själv tyckte denna var hennes viktigaste bok.

Lotten sa...

Jag tror jag läste en bok av henne när jag pluggade franska men jag kan verkligen inte minnas vilken. Tack för smakbiten.

Bokdivisionen sa...

Jag har bara läst Älskaren av henne och minns inte på rak arm vad jag tyckte om den, men inte illa i alla fall.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!
Har läst Älskaren sv författaren.

Paula sa...

Jag har läst Älskaren, o för ett par år sedan även En fördämning mot Stilla havet, en bok jag bara gav två stjärnor. Ämnet låter intressant, men vet inte om jag ger h enne en ny chans. Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Marguerite Duras är duktig på att beskriva kontraster, kontraster som finns i världen än. Världen som kommit närmare oss.

znogge sa...

Tack för smakbiten. Jag har läst boken med det var länge sedan. Minns faktiskt inte vad jag tyckte vilket tyder på att boken inte gjorde det allra djupaste intrycket på mig.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Duras har ett speciellt sätt att berätta.