Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 oktober 2023

bra svenska böcker - kulturfråga

läser ganska lite svenska böcker, blivit även finlandssvenskt i år:
En bok för Ingen : brev från en underpresterande övermänniska (2022) av Isabella Nilsson är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Boken låter tankarna löpa fritt och egensinnigt. I dialog med 275 rubriker i Friedrich Nietzsches berömda aforismsamling Den glada vetenskapen (1882) dyker hon ner i enskilda författarskap.

Åren : två bröder berättar (2022) av Kjell Westö, Mårten Westö om bröderna Mårten och Kjell om deras liv: om uppväxt och tonår, vuxenblivande.
Borttappat (2022) av finlandssvenska Leena Krohn handlar om en kvinna som tidigare arbetat på pantbank men nu arbetar på en hittegodsmottagning kallad Borttappat. Hit kommer människor av skilda slag med sina märkliga fynd. Bokens skruvade stämning har jämförts med både Franz Kafkas och Jorge Luis Borges lika underliga berättelser.

Ixelles av Johannes Anyuru (hedersdoktor vid teologiska fakulteten vid Lunds universitet), nominerad till Augustpriset, en samtidsskildring med människor som inget har men riskerar att förlora allt.


Vilka är de bästa, svenska böckerna du läst i år?
undrar: Enligt O.

11 kommentarer:

Znogge sa...

Så svårt att svara på vilken bok som är den bästa. Jag vet vilken årets favoritbok är men den är dessvärre inte svensk. "Borttappat" blir jag nyfiken på.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, den bästa är svårt att säga, men dessa har jag tyckt om.

Mrs Calloway sa...

Borttappat låter lite intressant, men jämförelserna gör mig betänksam

femfemman sa...

Har aldrig kommit till skott att låna Ixellus. Har t.o.m haft den i min hand , men ställt tillbaka. Låter inte så svår, då du beskriver den.
Annars är den bästa bok jag läst på länge Wennstams " Döda kvinnr förlåter inte". Otrolig samtidsskildring.

Hanneles bokparadis sa...

både Krohn och Anyuru är läsvärda

Anna i Portugal sa...

Finns så många bra böcker, tycker alltid det är svårt att välja ut någon vid en sådan fråga. Läser nu senaste (sista?) boken om Harry hole av Jo Nesbö. Så det är norge jag hänger i just nu.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, roligt hitta bra böcker, men Jo Nesbø är norsk 🙂

Klimakteriehäxan sa...

Inser att jag borde ägna lite tid åt Westö. "Tritonus" gav jag dock upp.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Kjell Westö skriver om tiden som jag är bekant med, men Helsingfors är ganska obekant för mig, mer intresserad av miljön hemmavid 🙂

enligt O sa...

Borttappat låter intressant, stort tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Leena Krohn har fått massa priser för sina böcker