Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 oktober 2023

Mansfield Park av Jane Austen

Mansfield Park (1814) av Jane Austen.
I ett försök att undslippa en framtid i fattigdomens onda klor skickas den tioåriga flickan Fanny Price i väg för att bo med sin förmögna morbror Sir Thomas, moster Lady Bertram och deras fyra barn på godset Mansfield Park. Omgivningen, inte minst fosterfamiljen själv, påtalar ständigt Fannys lägre börd och behandlar henne därefter, alla utom ett av barnen, hennes kusin Edmund. En stark vänskap växer fram mellan de två, ett beständigt band som över tid ska utvecklas till något mer.

Det galanta syskonparet Henry och Mary Crawford besöker Mansfield Park. Ett skådespel sätts upp för underhållningens skull och charader ska komma att utspela sig på mer än ett sätt. Med dolda och oärliga motiv förför den världsvana Henry den ännu unga, osäkra Fanny. Ska hon välja berusningens Henry eller trygghetens Edmund? Mansfield Park är askungesagan kantad av girighet, dolda intentioner och villkorslös kärlek. Hennes verk är fulla av skarpa iakttagelser av det samhälle hon levde och verkade i samt rejäla doser tidlös ironi och humor.

  "Trots att rummet stod oeldat, var läget så fördelaktigt att en person med så medgörligt sinnelag som Fanny kunde vistas där under många förmiddagar på tidiga våren och sena hösten, och hon hoppades slippa bli helt fördriven därifrån till och med när vintern kom, så länge det bara syntes en strimma sol. Hon njöt oerhört att vara där under sin lediga tid. Hon kunde gå dit efter alla ledsamheter på nedervåningen och finna omedelbar tröst i någon sysselsättning eller tankegång. - Där hade hon sina växter, sina böcker - som hon hade samlat på från första gången hon hade en egen slant - sitt skrivbord och sina handarbeten för välgörenhet och till prydnad; - eller om hon inte var upplagd för att göra något, om inget annat än funderingar dög, kunde hon knappt se ett föremål i rummet som inte var förbundet med något intressant minne." Flera smakbitar: HÄR.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

en riktigt bra roman. och en klassiker. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, riktigt läsvärd, Austen är fantastisk människokännare, iakttagelseförmåga och fina beskrivningar.

Anna i Portugal sa...

Den boken har jag inte läst, men låter som en bok för mig. Tack!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den har jag läst och tyckt om.

Mia Eggimann sa...

Det var en bok jag inte kände till

znogge sa...

Tack för smakbiten. En bra bok som står sig i längden.

Robert W sa...

Den vill jag nog läsa. Tack för smakbiten!

Lotten sa...

Välkänd bok och klassiker, men inget jag har läst. Tack för smakbiten.

Monika sa...

Den är ju välkänd, men inget som lockar mig till läsning.

Bokdivisionen sa...

Och jag har fortfarande inte läst något av Austen...

Hanneles bokparadis sa...

inte för sent, Austen är läsvärd

Paula sa...

Jag försöker mig på en hel del klassiker numera, men Jane Austen-stilen tycker jag att är fångat i så många tv-serier och filmer redan så de böckerna har hamnat långt ner i min lista. Tack för smakbit

Sara Pepparkaka sa...

Jane Austen är alltid ett nöje att läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, håller med dig, man upptäcker nytt hela tide, Austen påtalde kvinnors situation, även kolonialismen.