Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 november 2023

Andnöd av Amy McCulloch

Andnöd (Breathless 2023) av Amy McCulloch, som är en passionerad bergsklättrare och blev 2019 den yngsta kanadensiska kvinna att bestiga Manaslu i Nepal – det 8.163 meter höga berg som innehar en av huvudrollerna i Andnöd. Modernista.

Journalisten Cecily Wong gör sig beredd att bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu i Himalaya, men viktigast för henne är att få följa den världsberömde bergsbestigaren Charles McVeigh. Hon har satsat allt för storyn: relationer, besparingar och sinnesfrid. Artikeln är hennes sista chans att slå igenom.
Tragedin är ett faktum när en av deltagarna förolyckas, och Cecily börjar frukta för sin och de andras säkerhet. Ett tält som tillhör en okänd klättrare tyder på att de inte är ensamma på berget och ett hotfullt, anonymt meddelande orsakar tryckt stämning i gruppen.
När ännu en av expeditionens deltagare hittas död är det för sent att vända tillbaka. De är strandsatta i en av världens mest otillgängliga och isolerade regioner. Ändå är hårt väder, bråddjupa stup och tunn luft ingenting mot den fara som lurar mitt ibland dem. Det finns en mördare på berget, redo att förgöra dem – en efter en.

  "I dag har vi en vilodag eftersom vi redan är uppe på tretusenfemhundra meters höjd. Så ta det lugnt, ät mycket, drick mycket, Håller vädret i sig ger vi oss upp till baslägret i morgon."
    "Jag vet att för flera av er är det första gången ni klättrar i et så här stort berg, så vi ska köra några övningar i baslägret innan vi börjar vårt acklimatiseringsprogram. Målsättningen är att vi ska tillbringa minst två nätter högre än sextusen meter innan vi tar oss tillbaka ner till baslägret och inväntar vårt toppfönster. Vi behöver ha minst fyra dagar med gott väder med de rätta vindförhållandena och rätt temperatur innan vi under trygga omständigheter klättrar upp till toppen och ner till baslägret igen."
(sid 47)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Inte nog med att de befinner sig på en livsfarlig plats. Det blir dubbelt livsfarligt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en annorlunda riktigt bra ny spänningsroman av författare som kan skriva och har sakkunskap.

femfemman sa...

Låter mycket inbjudande att läsa. Tack för tips !

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, den här tror jag du skulle gilla!

Znogge sa...

Tack för tipset. Spänning på hög nivå och det i dubbel bemärkelse!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, riktigt bra annorlunda historia.