Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 november 2023

Berlingryning av Valle Wigers

Berlingryning (2023) av Valle Wigers är hans tredje roman som berättar om den unge Oskar som vill lämna tillvaron hemma i Göteborg efter studenten. Han får jobb som den enda aupairpojken i Berlin. Han trivs med de små pojkarna, men känner sig inte hemma med familjen. Språkstudier i tyska, nya vänner bland många olika nationaliteter. Wigers är fenomenal på korta träffsäkra personbeskrivningar. En klar bild uppstår bland olika sorters människor som den unge Oskar träffar.

Miljöbeskrivningar om Berlin mitt i stora förändringar under senare 1990-tal. En tid då allt kändes så löftesrikt efter muren föll. Wigers ger en bra bild om olika miljöer, skillnader och likheter med Sverige.  En intressant tidsdokument. De kalla rummen som värms med kol, uppstigning på natten för att fylla på pannan, det varma vattnet som tar slut.
Fortsatta studier för Oskar med litteraturhistoria, studielån, olika ströjobb. Jag gillar Wigers sätt att berätta, hans sätt att beskriva, blir aldrig tråkigt.

    Vid nästa besök på Svenska Kyrkan lägger jag märke till en attraktiv ung man, med långa spindelben i tajta byxor. Vi tar sällskap ut på gården och sätter oss på en bänk. Jag berättar om Katja, barnpassning och hemlängtan, om tyskundervisning och Laurens omelett på fem ägg. Jag har inte haft en annan svens i min på länge och inser hur mycket jag saknat det, att prata med någon om min resa som påminner om min egen.
   "Förr eller senare måste ju andra unga människor från vårt sorgliga land hitta hit, tror du inte det?" frågar jag.
(sid 60) Flera smakbitar: HÄR.

Wigers har länge velat skriva en berättelse med avstamp i hans eget 90-tal i Berlin. Han har skrivit en annorlunda guide:

Berlin stadsdel för stadsdel
: en hel guide till en delad stad (2010) av Valle Wigers, en guide utöver det vanliga som behandlar andra aspekter av Berlin än sina föregångare. Inte för att det är viktigare med butiker och restauranger och barer än muren och tredje riket och Brandenburger Tor, men för att det är svårt att skriva om allt i en stad, utan att någon del blir lidande.

21 kommentarer:

Robert W sa...

Manliga aupairer är nog inte så vanligam

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, speciellt inte på 1990-talet.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den är noterad.

Klimakteriehäxan sa...

Kul, måste vara son till min gamla kollega Kjell Wigers!

Lotten sa...

Intressant låter det. Har bara varit en gång i Berlin.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag gillar hans andra böcker också.

Klimakteriehäxan, det stämmer, gillar även Kjell Wigers göteborgska böcker.

Lotten, jag följde på dotterns skolresa till Berlin.

Paula sa...

Nu hinner jag inte läsa din smakbit eller kommentera innan jag slängs ut från din sida igen. Så trist

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!

Jag blir också utkastad från din blogg det står att websidan ligger nere eller har flyttats permanent till en ny adress men om jag stänger sidan och går in på den igen så kommer jag in ett tag innan samma sak händer igen.

Mrs Calloway sa...

kände inte till men den verkar intressant. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, tråkigt, sporadiskt så

Mrs Calloway, en bra läsvärd bok, intressant tidsskildring.

femfemman sa...

Känner bara till det mest centrala av Berlin,efter ett enda besök. Men tidsskildringen lockar. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, tror du skulle gilla denna.

Anonym sa...

Tack för fin läsning Hannele! / Valle

Hanneles bokparadis sa...

Valle, ser framemot din nästa bok! 🙂

Monika sa...

Jag har bara varit en snabbtur i Berlin. Om jag åker tillbaka så kan nog den här boken vara ett alternativ till läsning.

Boklysten sa...

Tack för tipset. Berlin är en spännande stad!

Hanneles bokparadis sa...

Monika, perfekt läselektyr på Berlinresan, eller Valle Wigers Berlinguide.

Klimakteriehäxan sa...

Man blir utslängd varje gång man klickar in sig hos dig. Blir svårt att läsa mer än ett par rader. Kommentera kan man fortsätta att göra.

Ylva sa...

Den vill jag läsa! Jag håller just på med Din Margot som också handlar om Berlin.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, bra bok och en intressant stad. Meri Valkama var på Stadsbiblioteket och berättade om sin bok, den ska bli tv-serie, och teater.

Bokdivisionen sa...

Jag har bara varit i Berlin när muren fortfarande stod där...